Analýza přítomonsti probiotických baktérií v mléčných potravinových výrobcích pomocí techniky PCR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Probiotické baktérie zohrávajú významnú úlohu v zdravom životnom štýle. Konzumentovi napomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a zabraňujú premnoženiu škodlivými baktériami. Dôkladná identifikácia a charakterizácia týchto probiotických kmeňov je nevyhnutná pre mnohé oblasti aplikovaného výskumu a potravinárskeho priemyslu. Na presnú identifikáciu je potrebné využitie molekulárne-biologických metód, vďaka ktorým je možné validovať probiotické výrobky na komerčné účely. V rámci tejto bakalárskej práce bola izolovaná DNA probiotických baktérií z komerčne dostupných mliečnych výrobkov. Na izoláciu bakteriálnej DNA boli použité dve metódy izolácie, kde obe poskytli dostatočne koncentrovanú a kvalitnú DNA pre ďalšiu analýzu pomocou polymerázovej reťazovej reakcie (PCR). Vo vybratých vzorkách mliečnych produktov bola dokázaná prítomnosť domény Bacteria a pri rodovo-špecifickej amplifikácii taktiež aj prítomnosť rodov Lactobacillus a Bifidobacterium. Nakoniec bol vo výrobkoch detegovaný aj výskyt druhu Lactobacillus acidophilus.
Probiotic bacteria play an important role in a healthy lifestyle. They help the consumer maintain the balance of intestinal microflora and prevent the overgrowth of harmful bacteria. Accurate identification and characterization of these probiotic strains is essential for research and the food industry. For exact identification, the use of molecular biological methods is necessary, thanks to which it is possible to validate probiotic products for commercial use. In this bachelor thesis, the DNA of probiotic bacteria was isolated from available dairy products. Two methods of isolation were used to isolate bacterial DNA, both of them provided sufficiently concentrated and high-quality DNA for further analysis by polymerase chain reaction (PCR). The presence of the Bacteria domain, genera Lactobacillus and Bifidobacterium were proved. Finally, the presence of Lactobacillus acidophilus species was also detected in the products.
Description
Citation
KREMPASKÁ, V. Analýza přítomonsti probiotických baktérií v mléčných potravinových výrobcích pomocí techniky PCR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biochemická technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. V obhajobě při vyhodnocení PCR specifické pro druh L. acidophilus uvádíte graf, můžete objasnit, co tento graf znázorňuje? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Při vyhodnocení ELFO gelů májí bendy standardu neobvyklý tvar, čím si to vysvětlujete? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO