Vlaková doprava

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vlakovou dopravou. Vlaková doprava je tu s námi už řadu let a neustále se vyvíjí. Od počátku, kdy kolejová vozidla sloužila pouze pro přepravu materiálu v dolech, uplynulo již mnoho let a současná kolejová vozidla slouží jako jeden z hlavních dopravních prostředků po celém světě. Vytíženost silniční dopravy přispívá k využívání a rozvoji vlakové dopravy a tím i k zvyšování rychlosti a komfortu, který se nám dopravci snaží nabídnout. Z tohoto důvodu byly rozděleny vlakové soupravy dle jednotlivých kritérií a vzdálenosti jejich cesty. Nebyly zde opomenuty ani vlaky nákladní. Kvůli neustálému zvyšování rychlosti byl dán větší prostor pro vysokorychlostní soupravy, které byly rozděleny do jednotlivých vysokorychlostních rodin. Tento přehled souprav nám napovídá směr budoucího vývoje. Jelikož má Česká republika rozsáhnou železniční síť, je v práci zhodnocení budoucího vývoje z hlediska zvyšování rychlosti, elektrifikace a nákladní dopravy. Výsledkem práce je rozdělení a přehled současných vlakových souprav, ze kterých byly vyvozeny trendy v tomto odvětví. Závěrem práce je také kritické zhodnocení budoucího vývoje v České republice.
This bachelor thesis deals with train transport. Train transport has been with us for many years and is constantly evolving. Many years have passed since the early days when rail vehicles were only used for transporting materials in mines, and today's rail vehicles serve as one of the main means of transport all over the world. The congestion of road transport is contributing to the use and development of train transport and thus to the increased speed and comfort that the carriers are trying to offer us. For this reason, the trains have been divided according to different criteria and the distance of their journey. Freight trains have also been included. Because of the constant increase in speed, more space has been given to high-speed trains, which have been divided into individual high-speed families. This overview of the trains gives us an indication of the direction of future development. As the Czech Republic has an extensive rail network, the paper includes an assessment of future developments in terms of speed increases, electrification and freight transport. As a result of the thesis, a breakdown and overview of current trainsets is presented, from which trends in this sector have been drawn. The thesis also concludes with a critical assessment of future developments in the Czech Republic.
Description
Citation
NETOLICKÝ, J. Vlaková doprava [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Petr Porteš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Malášek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Kubín, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kašpárek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pokorný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student úspěšně obhájil svou závěrečnou práci před členy státnicové komise. Student odpověděl na tyto otázky zkušební komise ke své závěrečné práci: 1. Jaké požadavky jsou kladeny na pohonný trakt soudobých vlakových souprav? - odpovězeno 2. Popište prosím, jaké změny je nutné udělat, aby bylo možné v České republice zvýšit rychlost na hlavních tratích. Zhodnoťte možnosti realizace těchto změn. - odpovězeno 3. V práci uvádíte, že je možné snížit hladinu akustického tlaku pantografu o 6 – 10 dB pomocí vhodně navrženého průřezu. Popište prosím, jakým způsobem a kde je tato veličina měřena? - odpovězeno 4. Rozchod kolejí v Evropě? - odpovězeno 5. Použité systémy napájení v Evropě a v ČR. - odpovězeno 6. Hyperloop. - odpovězeno 7. Průjezd zatáčkou - diferenciál? - odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO