Výkonnost top-of-rail produktů v kolejové dopravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená práce se zabývá vývojem metodologie pro hodnocení výkonnosti top-of-rail produktů v kolejové dopravě s využitím reálné kolejnice. Parametrem výkonnosti se rozumí vývoj adheze se vzdáleností od místa aplikace, celková délka ošetření kolejnice, trvanlivost třecí vrstvy a redistribuce produktu. Top-of-rail produkty slouží k redukci opotřebení a hluku v kolejové dopravě. V současnosti využívané metodologie v laboratorním prostředí způsobují modelová zkreslení a nereálnou třecí vrstvu. Experimenty na reálné trati jsou ovlivněny okolními podmínkami. V rámci práce vznikla metodika pro studium výkonnostních parametrů. Metodologie byla poté testována pro minimálně tři komerční produkty. Získané poznatky byly v rámci práce prezentovány a diskutovány. Současně se v práci řešila metodika pro záběh reálné kolejnice. Pro měření smykového tření na temeni hlavy kolejnice byl navržen a realizován tribometr. Výstupem práce je funkční vzorek tribometru a manuskript popisující navrženou metodologii.
Presented master’s thesis deals with a development of methodology of the top-of-rail products performance in railway with use of the real rail. The performance parameters are adhesion development with carry distance, carry distance, friction layer retentivity and product redistribution. The top-of-rail products are used to reduction of wear and noise pollution in railway. Currently used methodology in laboratory cause model distortion and unreal friction layer. Field experiments are affected by environmental conditions. As a main part of this thesis was developing of the methodology for the performance parameters study. The methodology was experimentally tested with four commercial products. An obtained knowledge was presented and discussed. As a part of the methodology was studied running-in of real rail. For measuring of shear friction on the top-of-rail was designed and realized a tribometer. The output of this work is functional sample of the tribometer and a manuscript dealing with the designed methodology.
Description
Citation
JORDÁN, T. Výkonnost top-of-rail produktů v kolejové dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Horák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Vimmr, Ph.D. (člen) Ing. Kateřina Dočekalová, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Pavel Polach (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student prezentoval svoji práci a odpověděl na otázky oponenta: 1) Stručně popište postup vývoje tribometru ProST. - odpovězeno 2) Uveďte konstrukční rozdíly mezi první verzí a konečnou verzí tribometru ProST. - odpovězeno 3) Odůvodněte požadavky kladené na parametry tribometru ProST (viz Tabulka 2 diplomové práce). - odpovězeno 4) Do kterého časopisu plánujete postoupit rukopis Vašeho článku? - odpovězeno 5) Rešerše literatury: Jak jste rozeznal, kdo z autorů publikací je muž a kdo žena? - odpovězeno Doc. Mazůrek: Brzdí kolejové vozidlo více když se kolo zablokuje, nebo když se kolo stále mírně točí? – odpovězeno Ing. Dočekalová: Čím byste mi prodal tribometr, jaká vlastnost je nejvíce hodnocená? – odpovězeno Doc. Vimmr: Na základě jakých informací jste vytvářeli koncepci tribometru? – odpovězeno Doc. Maňas: Není níáhodou poddajný plech na konstrukci příliš poddajný, aby nezpůsobil setrvačné účinky v podélném směru? - odpovězeno Doc. Koutný: Vzdálenost aplikace lze hodnotit na vašem tribometru? – odpovězeno Prof. Hartl: Existuje nějaký vztah mezi hodnotou trakce a parametry kapky (tloušťky vrstvy)? – odpovězeno Jaký objem má kapka? - odpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO