Konstrukce vibrační plošiny pro semiaktivně tlumenou sedačku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Nízkofrekvenční vibrace způsobeny jízdou po nerovném terénu mohou způsobovat posádce zemědělských strojů zdravotní problémy. Virtuální simulace semiaktivně řízených tlumičů naznačuje, že jejich použitím v zemědělských sedačkách by se přenos vibrací na posádku dal podstatně snížit. Proto se tato bakalářská práce zabývá návrhem vibrační plošiny pro testování semiaktivních tlumičů o frekvenci kmitů od 1 do 10 Hz a zdvihem ±10 mm. Ta by simulovala jízdu po nerovném povrchu, čímž by napomohla vývoji vhodných semiaktivně řízených tlumičů do zemědělských sedaček. Rešeršní část práce se věnuje přehledu současného stavu vibračních plošin. Dále koncepční část se zaměřuje na navržení několika koncepčních návrhů, jejich analýzou a rozhodnutím o vhodné variantě. A na závěr v konstrukční části je zhotoveno konstrukční řešení vybrané varianty, se zaměřením na pohledy na vybrané konstrukční uzly.
Low frequency vibrations caused by driving on uneven terrain can cause health issues to the crew. Virtual simulation of semi-actively controlled shock absorbers suggests that their use in the seats of agricultural machines could significantly lessen the impact of vibrations on the crew. That is why this bachelor's thesis concerns the blue-print of a vibrational platform for testing semi-actively controlled shock absorbers, with a frequency of 1 to 10 Hz and with an upstroke of ± 10mm. This platform would simulate driving on uneven terrain, which would help the development of suitable semi-actively controlled shock absorbers for agricultural seats. The research part of this thesis concerns the overview of the current state of vibrational platforms. The conceptual part focuses on designing multiple conceptual blueprints, their analysis and a decision about a suitable variant. And finally, the constructional part describes manufacturing a design solution of the chosen variant, with a focus on the views of selected construction mechanical parts.
Description
Citation
FOLTYS, J. Konstrukce vibrační plošiny pro semiaktivně tlumenou sedačku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Mazal, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. David Košťál, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) V textu je uvedeno: „nůžkový semiaktivní tlumič na bázi MR vazelíny“. Můžete vysvětlit co je to za speciální konstrukci tlumiče? - zodpovězeno 2) Obr. 5-8: Na základě jaké úvahy jste zvolil polohu síly F1 v kontaktu s vačkou? Co ovlivňuje její polohu? - zodpovězeno 3) Na základě čeho jste volil velikost jednotlivých svarů v konstrukci? - zodpovězeno Ing.Koutecký: Jaký je důvod mít při napínání řemene šrouby z obou stran? - částečně zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO