BUSINESS CENTRUM VÍCHOV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je urbanisticko-architektonická studie rozsáhlého polyfunkčního areálu, která zahrnuje i revitalizaci brownfieldu na okraji venkovského sídla. Cílem práce bylo navrhnout obchodní a správní objekt s možnosti ubytování a stravování, převážně se zaměrující na záměstnanci areálu. Myšlenkou jakési obdélníkový rovnoběžnostěn - jednoduchého tvaru, ve který začleněn geometrický útvar. Materiálové řesení fasády zařazuje fasadní desky cembrit patina inline, tímto způsobem fasáda správního objektu interague s fasádami výrobních objektu. Takže na řešeném území navržené 5 vícelodní výrobní/skladovácí haly. Každá hala se skládá z 5 lodí, které bude dle požadavků investora možno slučovat a vytvářet tak libovolně velké protory. Základní koncept a hlavní členění hmoty je inspirováno okolní drobnou zástavbou se sedlovými střechami. Řešené území se nachází v mírném svahu, objekty umístěny podle vrstevnic. Pro hlavní vjezd do areálu zůstávaji stávající vjezd, který se nachází na jižním okraji řešeného území. Za vjezdem je navrženo parkoviště, které bude použité jako parkovaní pro zaměstnanci a pro návštěvniky. V jižní části řešeného území jsou navrženy pěstební plochy s obslužnými komunikacemi. Na severovýchodu je navržena dle územního plánu plocha pro rekreaci. V této části je navržen nový vjezd a výstavba rodinných domů se sedlovou střechou.
The topic of the diploma thesis is a urban-architectural study of a large polyfunctional area, which includes the revitalization of brownfield at the edge of the rural headquarters. The aim of the work was to design a commercial and administrative building with accommodation and catering possibilities, mostly focused on the company's employee. The idea of a rectangular equivalence - a simple shape in which a geometric department is incorporated. The facade material solution includes cembrit patina inline facade boards, in this way the facade administrative object interague with facades of production facilities. Also in the solved territory designed 5 multi - friend production / storage halls. Each hall consists of 5 ships, which will be possible to combine and create any large protor, according to the investor's requirements. The basic concept and main division of mass is inspired by surround small-mounted buildings with saddle roofs. The resolved area is located in a slow slope, objects located by layers. For the main entry into the area, the existing entry, which is located on the southern edge of the solved territory, remains. A parking lot is designed behind the entry, which will be used as parking for employees and visitors. Cultural areas with service communications are designed in the southern part of the solved territory. In the north-east, a recreation area is designed according to the territorial plan. A new entry and construction of family houses with a seat roof is designed in this part.
Description
Citation
ALEMKHANOVA, K. BUSINESS CENTRUM VÍCHOV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Akad. arch. Ladislav Kuba - předseda, Ing. arch. Miloš Klement - místopředseda, Ing. Jakub Kotrla - tajemník, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen, Ing. Yvetta Diaz - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt Business centrum Víchov. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: 1) Architektonické řešení je poněkud jednotvárné, autorka práce se vyjádří k architektonickému řešení výrobních hal. 2) Proč je zpracován návrh jen jedné, opakující se výrobní sekce? 3) Jaké výrobní aktivity v navrženém území předpokládáte? Jak dojde k posílení cestovního ruchu v území? (viz zadání DP) Následovala odborná rozprava s dotazy komise: - Území je svažité. Zkoušela studentka, jaké přesunuty hmot budou v území řešeny? - Jaký vztah má navržený areál k obci Víchov? - Čím je dáno množství navržených výrobních buněk? - Z jakého důvodu jste dělala piloty? - Byl zpracován geologický průzkum? - Vyhovuje jedno schodiště pro administrativu i ubytování? Nebylo by dobré jej rozdělit? Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagovala velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO