Nová synagoga Česká Lípa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Nová synagoga Česká Lípa, která je předmětem této diplomové práce, symbolizuje nový počátek pro židovskou komunitu v České Lípě. Stavba zahrnuje kromě samotné synagogy administrativu židovské obce se soukromou i veřejnou částí a kosher restauraci pro členy židovské obce i širokou veřejnost. Nedílnou součástí synagogy jsou očistné lázně mikve a památník obětí holokaustu. Koncept umístění synagogy a památníku má silné pouto s původními polohami vypálených synagog. Velice důležité pro židovskou obec je šíření osvěty, která zabrání aktuálním dezinformacím a to jak v oblasti židovského náboženství, tak obecně dennodenních tématech skličujících naši společnost. Stavba synagogy se nachází na velice nehostinným území. Je třeba zabránit vniku hluku z přilehlé komunikace a dále se vypořádat s neuceleným urbanistickým okolím. V neposlední řadě je zapotřebí venkovní část objektu udělat tak, aby byla oddělitelná od okolního prostoru, ale zároveň zvala návštěvníky do centra objektu. To je docílené postavením stavby na vyvýšeném podstavci. Hmota objektu je rozdělena do tří základních funkcí a je doplněna o atria, která jednotlivá podlaží vizuálně propojují a podporují přirozenou cirkulaci vzduchu pro lepší ochlazování stavby v letních měsících. Pro dodání přirozenějšího prostředí je objekt doplněn o listnaté stromy. Fasáda objektu je navržena v rastru pilířů, které dodávají stavbě důstojný charakter a zároveň rozbíjí dlouhé prázdné stěny na fasádě. Mezi pilíři se nachází fasádní obklad. Celý fasádní systém je v betonu probarveném do bílého odstínu.
The new synagogue Česká Lípa, which is the subject of this diploma thesis, symbolizes a new beginning for the Jewish community in Česká Lípa. In addition to the synagogue itself, the building includes the administration of the Jewish community with private and public parts and a kosher restaurant for members of the Jewish community and the general public. An integral part of the synagogue is the Mikveh cleansing spa and the Holocaust memorial. The concept location of the synagogue and the monument has a strong connection with the original locations of the burned synagogues. Very important for the Jewish community is the spread of enlightenment, which will prevent current misinformation, both in the field of Jewish religion and in general, everyday topics depressing our society. The building of the synagogue is located in a very inhospitable area. It is necessary to prevent the ingress of noise from the adjacent road and to deal with the incomplete urban environment. Last but not least, the outdoor part of the building needs to be made so that it can be separated from the surrounding area, but at the same time it invites visitors to the center of the building. This is achieved by placing the building on an elevated pedestal. The mass of the building is divided into three basic functions and is supplemented by atriums, which visually connect the individual floors and support the natural air circulation for better cooling of the building in the summer months. To provide a more natural environment, the building is complemented by trees. The facade of the building is designed in a grid of pillars, which give the building a dignified character and at the same time break the long empty walls on the facade. Between the pillars there is a facade cladding. The entire facade system is painted in white.
Description
Citation
AULISA, M. Nová synagoga Česká Lípa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša - předseda, prof.Ing. Martina Peřinková, Ph.D - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. arch Jakub Kotek - člen, Ing. Martin Mohapl, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student prezentuje svoji práci. V úvodu prezentuje analytickou část za celou skupinu. Následuje prezentace architektonického konceptu. Otázky komise: co je to ekologická podlaha? Jak je řešeno založení stavby vůči terénu? Šířka schodiště u hl. vstupu? Řešení PBŘ? Pro koho je synagoga stavěna? Proč je tam šikmá stěna v dispozici? Materiálové řešení? Kapacita sezení v restauraci? Jak se určuje cena stavby?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO