Nová synagoga Česká Lípa

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh Nové synagogy v České Lípě na ulici U Synagogy. Na řešeném území se v minulosti nacházela početná židovská obec se školou, mikvemi a synagogou, která byla vypálena během křišťálové noci v listopadu 1938. Dnes se zde nachází plocha veřejného parkování a chátrající zástavba z devadesátých let. Cílem návrhu je vytvoření nového zázemí židovské obce zahrnující administrativu s rabinátem, komunitní centrum, archiv židovské literatury se studovnou, víceúčelové prostory přednáškového sálu, workshopové místnosti sloužící pro potřeby židovské obce s možností pronájmu veřejnosti, kosher restauraci pro členy obce i širokou veřejnost, obchod s kosher produkty, synagogy s rituální lázní mikve a památníku obětem holokaustu na nádvoří. Objekt by měl zároveň sloužit pro osvětu široké i odborné veřejnosti a židovskou nedělní třídu pro vzdělávání a volnočasové aktivity. Dominantním prvkem celého objektu jsou vztyčené stožáry ubíhající do ztracena v pravidelných liniích, jako reminiscence vypálené synagogy. Tento památník tvoří osovou linii celé stavby. Výsledný objem je v obdobné výšce původního objektu podle dochované výkresové dokumentace. Samotné stožáry symbolizují oběti holokaustu v České Lípě. Na jejich vrcholech se nachází bodová světla, která symbolizují duše obětí. Památník je doplněný o dvě kašny s tekoucí vodou. Nově navržená synagoga respektuje polohu půdorysu vypálené synagogy. Modlitebna je záměrně situována pod úrovní terénu v duchu naplnění verše Žalmu 130,1 „Z hlubin bezedných tě volám, Hospodine“.
The subject of the diploma thesis is the design of the New Synagogue in Česká Lípa on U Synagogy Street. In the past, there was a large Jewish community with a school, mikvehs and a synagogue in the area, which was burned down during the Crystal Night in November 1938. Today, there is a public parking area and dilapidated buildings from the 1990s. The aim of the design is to create a new facility for the Jewish community, including administration with a rabbinate, community center, archive of Jewish literature with study, multipurpose lecture hall, workshop rooms for the Jewish community with the possibility of renting the public, kosher restaurant for members and the general public. kosher products, a synagogue with a ritual bath mikveh and a memorial to the victims of the holocaust in the courtyard. The building should also serve to educate the general and professional public and the Jewish Sunday class for education and leisure activities. The dominant element of the whole building are the erected masts running to the lost in regular lines, like the reminiscence of the burned synagogue. This monument forms the center line of the entire building. The resulting volume is at a similar height of the original building according to the preserved drawing documentation. The masts themselves symbolize the victims of the Holocaust in Česká Lípa. At their tops are spotlights that symbolize the souls of the victims. The monument is complemented by two fountains with running water. The newly designed synagogue respects the position of the floor plan of the burned synagogue. The prayer house is deliberately situated below ground level in the spirit of the fulfillment of Psalm 130: 1 "From the depths of the bottomless I call to you, Lord."
Description
Citation
KNICHAL, F. Nová synagoga Česká Lípa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Petr Hrůša - předseda, prof.Ing. Martina Peřinková, Ph.D - místopředseda, Ing. arch. Viktor Svojanovský - tajemník, Ing. arch Jakub Kotek - člen, Ing. Martin Mohapl, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student obhajuje svoji práci. Student reaguje na připomínky oponenta: Kde bude umístěno TZB? Velkorozponové výplně otvoru? Rozpory v textech v terminologie? Rampa co chybí? Kabiny výtahu? Řešení restaurace a jeho provozu? Přístup do restaurace přes zádveří? Dimenze zápultí? WC pro ZTP? Otevřenost k veřejnosti? Recepce? Bezbariérový pohyb v synagoga? WC u vstupu? Dimenze místností? Otázky komise: Hlavní objekt modlitebny v suterénu? Co s denním světlem? Počet sloupů a jejich materiál? Elektrifikace sloupu? Architektura působení? Pozice vstupu výtahu pro ZTP?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO