Městská nemocnice v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem řešení diplomové práce je architektonický návrh městské nemocnice v Brně. Práce vychází z dříve vypracovaného ateliérového projektu ze zimního semestru, jehož předmětem řešení byl návrh urbanistického a dopravního konceptu pro zvolené území. Vybraná lokalita se nachází v širším centru města na pravém břehu řeky Svratky v nejzápadnější části brněnské městské části Brno-střed v katastrálním území Pisárky. Celý pozemek je ve vlastnictví města. Má výrazně svažitý terén se složitými základovými poměry kvůli sesuvnému a poddolovanému území. I když je v těsné blízkosti řeky, nehrozí zde povodně žádného typu. Základní myšlenkou návrhu je plynulé spojení nového nemocničního areálu se stávající městskou strukturou, parkem Anthropos a hlavně okolní přírodou. Zvolený tvar je inspirován a vychází z obrysu modré hvězdy života. Je kombinací monobloku a pavilonového typu, který nabízí flexibilitu, usnadňuje orientaci a má potenciál organického růstu pro budoucí rozvoj. Budova je výhodně orientovaná vůči světovým stranám, rozevírá se směrem k výstavišti a historické části města. Ze západní a jižní části je obklopena lesem, z východní strany alejí vzrostlých stromů a řekou Svratkou, ze severní poté parkem Anthropos. Výstavba nemocnice by měla zatraktivnit lokalitu. Součástí realizace budou parkové úpravy, nová kavárna u retenčního jezírka, sportovní aktivity, pavilon medicíny a přírody, který spolu s pavilonem Anthropos doplní vzdělávací aktivity v okolí. Cílem návrhu bylo vytvořit kvalitní prostředí pro pacienty i zaměstnance na unikátním místě nábřeží a poskytnout maximální propojení s okolní přírodu.
The subject of the diploma thesis is the architectural design of the city hospital in Brno. The work is based on a previously developed studio project from the winter semester. The subject of studio project was the design of an urban and transport concept for the selected area. The selected site is located in the wider city center on the right bank of the Svratka river in the westernmost part of the Brno-střed district in the cadastral area of Pisárky. The whole land is owned by the city. It has a markedly sloping terrain with difficult foundation conditions due to the landslide. Although it is close to the river, there is no risk of floods of any kind. The main idea of the design is a connection of the new hospital complex with the existing city structure, Anthropos park and especially the surrounding nature. The chosen shape is inspired and based on the outline of the blue star of life. It is a combination of monoblock and pavilion type, which offers flexibility, facilitates orientation and has the potential for organic growth for future development. The building is conveniently oriented, opening towards the exhibition center and the historic part of the city. From the western and southern part it is surrounded by forest, from the eastern by tree alley and the river Svratka, from the northern part by Anthropos park. The construction of the hospital should make the site more attractive. The accompanying program will include landscaping, a new café by the retention lake, sports activities, a pavilion for medicine and nature, which together with the Anthropos pavilion will complement the educational activities in the area. The aim of the design was to create a quality environment for patients and staff in a unique location on the waterfront and to provide maximum connection with the surrounding nature.
Description
Citation
LEBEDEV, I. Městská nemocnice v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. Yvetta Diaz - člen, Ing. arch. Aleš Burian - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student bakalář úvodem prezentoval svůj diplomový projekt a model Městské nemocnice v Brně v blízkosti parku Anthropos . Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student reagoval na dotazy a připomínky oponenta: 1) Student popsal zamýšlený architektonický výraz, stavebně technické řešení fasády jako dvouplášť se žaluziemi, filtry a práškovým lakováním povrchů. Dále popsal kontext širšího zapojení do okolí parku Antrophos, Masarykův háj a okolí. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: Otázka na proporce navrženého objektu. Zazněla pochvala od komise za úroveň zpracování práce. Dále rozprava nad důležitostí prosvětlení chodeb v lůžkové části, vliv denního světla na psychiku pacientů. Otázka celoplošného prosklení fasádních stěn v interiéru, intimita pacientů a pocit pacientů v takovém prostoru. Dále dotaz na urbanistické řešení dopravy a zauzlení dopravy v pohybu, nevýhody zadaného pozemku z urbanistického hlediska. Diskuze o lávkách nad řekou Svratkou. Komise konstatuje osvěžující úroveň vizualizací s jiným grafickým charakterem. Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny. Dále si uchazeč vylosoval otázky z teorie. Otázka č. 16: Provádění stavebních izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům. Diskuze - bílá vana, druhy materiálů při izolaci stavby. Otázka č.4: Politika územního rozvoje. Odpověď - je to nástroj pro plánování území. Na vylosované otázky i doplňující otázky členů komise v rámci odborné rozpravy student odpovídal s potřebným přehledem a prokázal tak velmi dobrou úroveň nabytých vědomostí ze studovaného oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO