Účelová aktualizace souboru historických objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Hlavním zadáním diplomové práce je účelová aktualizace souboru historických objektů s vložením architektonického novotvaru. Lokalita - Porta Coeli, Předklášteří u Tišnova. Předklášteří je obec v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Nachází se zde národní kulturní památka klášter Porta coeli. Hlavním zaměřením diplomové práce je nové využití objektu sýpky a objektu ovčína v areálu Porta Coeli. Objekt sýpky je historicky cenná barokní stavba ze 17. století. Jedná se o rozměrný objekt se čtyřmi nadzemními podlažími a podkorovím. V současné době je nevyužíván a jeho technický stav hraničí s ruinou. V rámci projektu je do objektu sýpky navržené primárně krátkodobé ubytování, s restaurací a konferenčním sálem v 1 PP. Kapacitně se bude jednat o objekt s možností ubytovaní hostů v převážně dvojlůžkových pokojích. Restaurace bude dimenzována na 25 hostů. Projekt je úzce navázán na objekt ovčína, který bude přestavěn na multifunkční sál. Dohromady tak zde bude vytvořen komplex ideální na svatby, team building a jiné společenské akce. Objekt ovčína s vložením architektonického novotvaru ze strany řeky. Multifunkční využití budovy, společenský sál se zázemím pro svatby, meetingy, bude propojen svenkovním prostorem u řeky, občerstvení řešeno pomoci cateringu.
The major goal of masters thesis is purposeful updating of a set of historical objects while also incorporating a new architectural object. Porta Coeli is located in Předklášteří, Tišnov. Předklášteří is a settlement in the Brno-venkov district of the South Moravian Region. Porta Coeli monastery is a national cultural monument. The thesis focuses on new use of the granary and barn buildings in the Porta Coeli area. The granary is a historically significant Baroque structure from the 17th century. It is a big structure with four floors and a basement. It is currently unusable and in dangerous technical state. In a granary building with a restaurant and conference space in the basement, the project primarily provides short-term accommodations. The structure will mostly house guests in double rooms in terms of capacity. There will be 25 seats available in the restaurant. The barn, which will be turned into a multifunctional hall, is closely linked to the project. All of this adds up to a complex that is perfect for weddings, team-building activities, and other social gatherings. The Barn building with the insertion of a new architectural object is on the riverbank. The multifunctional use of the building, the ballroom with facilities for weddings, meetings, will be connected to the outdoor area by the river, the snack bars are designed for catering.
Description
Citation
ROZHKOVA, E. Účelová aktualizace souboru historických objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Dalibor Borák - předseda, prof. Ing. arch. Jiljí Šindlar, CSc. - místopředseda, Kateřina Bortlová - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing.arch. Dušan Vostrejž - člen, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka představila v krátké prezentaci svoji diplomovou práci: - zadání práce, seznámení s jednotlivými soubory historických objektů - situace - funkční řešení - půdorysná řešení jednotlivých podlaží - pohledy, řezy, řezopohledy studentka reagovala na připomínky z posudků: - dispozice 1PP okna jsou ale nejsou zaznačeny - 111 předprostor přednáškové místnosti – galerie? - konstrukčně novostavby vs. konstrukce stávajícího objektu - detail okna Velux, detail architektonický - madlo neodpovídá normám, neodpovídá popisu detailu - umístění zimní zahrady – zachování původního tvaru objektu - novostavby mají podobný tvar jako historické - parkování umístěno mimo areál - autobusová doprava/parkování není uvažován - detail není čitelný (A2) - zateplené podkroví, které není využívané? - studentka se neorientuje ve vlastních výkresech, není schopná odpovědět na některé dotazy - umístění zázemí do historicky cenných prostor s klenbami - poddimenzované prostory zázemí pro personál i návštěvníky - technické patro má SV 1,4 metry, servis, instalace ani údržba není možná - z jakého důvody jsou stropy odstraněny? - jak bude řešeno vytápění, větrání? Primární energie nevyjdou a objekt nebude moci být povolen. - studentka neví co je tepelné čerpadlo. - není počítáno s technickou místností - chybí sokly - přes upozornění oponenta nebyla studentka schopna při obhajobě vysvětlit konstrukční principy objektů.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO