Městská nemocnice v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je návrh nemocnice na Kraví hoře v Brně. Návrh nové městské nemocnice v Brně nahrazuje funkce dvou stávajících městských nemocnic, Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice, jejichž technologie neodpovídají medicínským požadavkům 21. století. V nemocnici jsou navrženy standardní provozy nemocnice městského typu, a to ambulantní zdravotní provozy včetně denních stacionářů, centrální odběry krve, urgentní příjem, operační a zákrokové sály, centrální sterilizaci, anesteziologicko-resuscitační oddělení, jednoty intenzivní péče, porodnici a neonatologické oddělení, vyšetřovací komplement, laboratoře, rehabilitační oddělení, lůžková oddělení chirurgických a interních oborů, nezdravotnické a komerční prostory, personální zázemí, technické zázemí a parkování. Nemocnice je navržena jako 10podlažní objekt. Hlavní myšlenkou návrhu bylo vytvoření nemocnice, jejíž forma bude umožňovat výhledy nejen do parkových ploch ale i na panorama Brna.
The topic of the diploma thesis is the design of a town hospital at Kraví hora in Brno. The design of the new city hospital in Brno replaces the functions of two existing city hospitals, the Merciful Brothers Hospital and the Trauma Hospital, whose technologies do not meet the medical requirements of the 21st century. In the hospital there are standard facilities, namely outpatient medical facilities, including day hospitals, central blood collection, emergency, operating rooms, central sterilization, anesthesiology and resuscitation departments, intensive care units, maternity and neonatology departments, examination complement , laboratories, rehabilitation departments, inpatient departments of surgical and internal medicine, non - medical and commercial premises, personnel background, technical background and parking. The hospital is a 10-storey building. The main idea of the design was to create a hospital with the views of the park even Brno skyline.
Description
Citation
SEĎA, O. Městská nemocnice v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Zdeňka Vydrová - předseda, prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. Yvetta Diaz - člen, Ing. arch. Aleš Burian - člen, Ing. arch. Pavel Pekár - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student bakalář úvodem prezentoval svůj diplomový projekt a model Městské nemocnice v Brně na Kraví hoře. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Student reagoval na dotazy a připomínky oponenta: 1) Proč jste jako hlavní vstup k nemocnici zvolil směr od Kraví hory a ne od ulice Veveří? 2) Popište materiálové řešení fasád, barvu, strukturu a enviromentální prvky obvodového a střešního pláště. Střešní pláště - technologie fotovoltaických panelů a extenzivní zelená střecha s retencí vody. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: Terén je významný prvek, práce s terénem a osazením stavby. Otázka příjezdu k nemocnici a dopravní obslužnosti navrženého areálu. Světelný smog, který bude nemocnice produkovat v blízkosti brněnské hvězdárny na Kraví hoře, eliminace zatížení světlem. Problematika prosvětlení vnitřních chodeb, lépe decentralizovat čekárny do organismu ordinací, pocity pacientů a čekajících, pocity znejistění a zneklidnění, které přinášejí dlouhé chodby bez prosvětlení a proslunění. Umístění parkovacích míst ploch pro zaměstnance a pro pacienty a návštěvy - doporučení přesunutí a lepšího řešení. Šířka hlavního schodiště neodpovídá kapacitě nemocnice, ocelové konstrukce schodišť jsou pro nemocnici hlučná a netlumí zvuk, nejsou vhodná. Popis materiálu fasád - kamenný obklad, silný výraz a dlouhodobá odolnost, ale z etického hlediska není nutné vytěžovat pro tak objemné stavby. Zeleň a zadržení vody v území.Student s dokonalým přehledem zaujímal odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagoval i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny. Dále si uchazeč vylosoval otázky z teorie. Otázka č. 10: Autorizovaný inspektor, oznámení stavebního záměru s certifikátem autorizovaného inspektora. Otázka č. 20: Kladení podlah a dlažeb. Student popsal skladbu podlah, všechny potřebné vrstvy, provádění - požadavky při provádění, požadavky technologické a doba zrání podlah, sešití spár podlahy, kladečský plán a jeho význam. Roznášení vrstvy a dilatace od stěn. Co má mít povlaková podlaha například Mirelon? Odpověděl správně, že nízkou vlhkost. Na vylosované otázky i doplňující otázky členů komise v rámci odborné rozpravy student zodpověděl výborně a s dokonalým přehledem. Prokázal tak vysokou úroveň nabytých vědomostí ze studovaného oboru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO