Sportovně rekreační centrum Za Lužánkami, Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem diplomové práce je architektonická studie novostavby Sportovně rekreačního centra v Brně. Jedná se o lokalitu Brno – Královo Pole. Území je tvořeno svažitým terénem, jehož převýšení je téměř 36 metrů. Jelikož se areál nachází v těsné blízkosti parku Lužánky, ale zejména centra, je s jeho situování spjato velké množství výhod. Příkladem je velké množství různých funkcí, jako je např. obchod, bydlení, školství či doprava. Nicméně Území sebou nese i nevýhody. Jednou z nich je například řada nevyhovujících objektů či nevhodně zvolené funkce. Už z hlediska historie je s řešeným územím spjat sport. Proto bylo základní ideou návrhu zachování Genia Loci tohoto území. Hlavním cílem bylo navrhnout areál s různými funkcemi pro rekreační sport a volný čas jednotlivců, zájmových skupin ale i rodin s dětmi. Toho je docíleno rozdělením území na dvě části, z nichž jedna je klidová a druhá je věnována právě zmíněným sportům. Klidová část plynule navazuje na park Lužánky a má charakter spíše parku. V území se nacházejí aktivity jako je například tenis, volleyball, lezecké centrum či BMX dráha. Hlavním objektem areálu je multifunkční sportovní hala, která je navržena na místě původního fotbalového stadionu. Samotná hmota objektu na čtyřúhelníkové půdorysu, který je zešikmen a natočen. Objekt se zastřešen dvěma pultovými zelenými střechami, z nichž jedna navazuje na park a slouží jako pobytová. Lidé zde mohou trávit volný čas se zajímavým výhledem do přiléhajícího parku. Pro snadnější orientaci v území a zvýraznění vstupních portálů je přední a zadní část haly lemována masivní hmotou, jež je obložena cortenovým obkladem. Díky svému tvaru budova z každé strany na návštěvníky a kolemjdoucí působí úplně jinak.
The subject of the diploma thesis is an architectural study of the new building of the Sports and Recreation Center in Brno. This locality is Brno - Královo Pole. The area consists of sloping terrain, the elevation of which is almost 36 meters. As the area is located close to the Lužánky Park, but especially the center, its location is associated with a large number of advantages. An example is the large number of different functions, such as trade, housing, education or transport. However, the territory also has disadvantages. One of them is, for example, a number of unsuitable objects or inappropriately selected functions. From the point of view of history, sport is connected with the solved area. Therefore, the basic idea of the proposal was to preserve the Genia Loci of this area. The main goal was to design a complex with various functions for recreational sports and leisure of individuals, interest groups but also families with children. This is achieved by dividing the area into two parts, one of which is quiet and the other is dedicated to the sports just mentioned. The quiet part seamlessly connects to the Lužánky park and has the character of a park. There are activities in the area such as tennis, volleyball, climbing center and BMX track. The main building of the complex is a multifunctional sports hall, which is designed on the site of the original football stadium. The very mass of the object on a quadrangular floor plan, which is sloping and rotated. The building is covered with two countertop green roofs, one of which connects to the park and serves as a residential. People can spend their free time here with an interesting view of the adjacent park. For easier orientation in the area and highlighting the entrance portals, the front and rear parts of the hall are lined with a massive mass, which is lined with Corten cladding. Thanks to its shape, the building has a completely different effect on visitors and passers-by.
Description
Citation
VYBÍRALOVÁ, M. Sportovně rekreační centrum Za Lužánkami, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
Ing.arch. Pavel Rada - předseda, prof. Ing.arch.Ing. Zuzana Pešková, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - tajemník, doc. Ing. arch. Juraj Koban, PhD. - člen, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - člen, Ing. Ing. Barbora Nečasová, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka úvodem prezentovala velmi podrobně a přehledně svůj diplomový projekt Sportovně rekreačního centra Za Lužánkami v Brně. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: - přístup na střechu a zajištění bezpečnosti pohybu na ní - ze západní strany schodištěm, zábradlí je uvažováno po celém obvodě a podél schodiště - důvod použití předpjatých panelů Spiroll místo žb-monolitické konstrukce - z důvodu montovaného procesu a úspory času, monolitický žb lze zvolit také Následovala odborná rozprava s dotazy komise: - prosvětlení vnitřních prostorů - světlíky i přes dvě podlaží - porota - není možnost vystoupit na střechu z interiéru - porota - pozitivně hodnocen urbanismus areálu i vyváženost objektu - porota - zázemí pro matky s dětmi - není do podrobnosti řešeno, lze doplnit Studentka s dokonalým přehledem zaujímala odborná stanoviska ke všem připomínkám oponenta a výborně reagovala i na všechny otázky členů komise, které byly k obhajované práci položeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO