Arpitha - hippocentrum Podolí u Brna

Abstract
Bakalářská práce vychází z projektu Hippocentra, neboli výcvikového centra pro koně, zpracovávaného v třetím semestru bakalářského studia. Jezdecký areál je navržen na pozemku v obci Podolí u Brna. Jedná se o pozemek na okraji obce sousedící se zemědělským družstvem. Navržený areál je rozdělen do několika provozních celků. V severní části pozemku je umístěn hospodářský dvůr, kde bude probíhat zásobování senem, pilinami, odvoz hnoje, nakládání koní a také parkování potřebné techniky pro provoz. Technická část je od veřejné oddělena objekty stájí a skladu, je však zachováno propojení průjezdem mezi budovami. V prostřední části pozemku je umístěn provoz veřejnosti. Při vjezdu do areálu je možnost odstavit vozidlo na 9 parkovacích místech. Na parkoviště navazuje objekt klubovny s venkovní terasou, kde je umístěn bufet pro obsloužení návštěvníků. V podzemním podlaží se nachází sauna se soukromým venkovním prostorem s výhledem na výběhy koní. Nejdominantnějším prvkem areálu je jezdecká hala, která má oddělený vstup pro veřejnost a pro zaměstnance a koně. Na vstup přímo navazuje venkovní jezdecká plocha pro rozcvičení koně před výkonem. Ve spodní časti je umístěna cesta k výběhům s kruhovkou. Jezdecký areál je navržen tak, aby splňoval požadavky na provoz s tak specifickými zvířaty jako jsou koně, ale zároveň je zde integrována i veřejnost při pořádání společenských akcí, závodů, nebo dětských táborů.
The bachelor's thesis is based on the project of the Hippocentre, or training center for horses, processed in the third semester of the bachelor's study. The equestrian center is designed on a plot in the village of Podolí near Brno. It is a plot of land on the outskirts of the village next to the agricultural cooperative. The designed area is divided into several operating units. In the northern part of the plot there is a technical section, where the supply of hay, manure removal, horse loading and also the parking of the necessary equipment for the operation will take place. The technical part is separated from the public by the stables and warehouse buildings, but the connection through the passage between the buildings is maintained. Public traffic is located in the middle of the plot. At the entrance to the complex, it is possible to park the vehicle in 9 parking spaces. The car park is connected to the clubhouse with an outdoor terrace, where there is a buffet to serve visitors. In the basement there is a sauna with a private outdoor area overlooking the horse paddocks. The most dominant element of the area is the riding hall, which has a separate entrance for the public and for employees and horses. The entrance is directly connected to the outdoor riding area for warming up the horse before the performance. In the lower part there is a path to the paddocks with a circle. The equestrian center is designed to meet the requirements of running with such specific animals as horses, but at the same time the public is integrated here when organizing social events, races or children's camps.
Description
Citation
ČERMÁK, M. Arpitha - hippocentrum Podolí u Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Jan Pěnčík, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Ing. Petr Kacálek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student představil téma bakalářského projektu, jímž je hippocentrum Arpitha v Podolí u Brna. Prezentace byla připravena dobře, výklad byl veden konzistentně a velmi živě. Student operativně reagoval na doplňující dotazy členů komise. Reakce na připomínky obsažené v oponentském posudku obšírně představil v závěru prezentace. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byly vzneseny otázky týkající se tepelné izolace a hydroizolace hlavního objektu, vhodnosti řešení podlah, pojetí střešní konstrukce a nedostatečné kapacity parkování, k nimž se student vyjádřil velmi pohotově a s argumentační jistotou. Členové komise však studentovi doporučili doplnit si znalosti potřebné ke správnému zpracování výkresu koordinační situace. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise student reagoval náležitě, projevil vynikající orientaci v oboru a schopnost prezentace i argumentace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO