Apartmánový resort Velké Karlovice

Abstract
Předmětem bakalářské práce je zhotovení projektové dokumentace pro stavební povolení a části dokumentace pro provádění stavby na základě architektonické studie, která byla vypracována v předmětu AG035 – Ateliér architektonické tvorby 5 v letním semestru 3. ročníku na téma obytné stavby. Tématem této studie byla rekonstrukce stávajících objektů a výstavba nových objektů za účelem vzniku apartmánového resortu. Řešený pozemek se nachází na území obce Velké Karlovice ve Zlínském Kraji. Konceptem architektonického řešení bylo zachovat co největší část stávajících objektů, zjednodušit jejich vzhled, adaptovat stávající dispozice na investorovy požadavky. Nosný systém stávajících objektů i jejich tvar tedy zůstává zachován. V návrhu 1. NP řešeného objektu dojde k přebudování sklepů na 4 garáže s příjezdem ze západní strany, za kterými se budou v každém z těchto objektů nacházet 4 menší sklepy, větší společný sklep (lyžárna), výtah a technická místnost. V každém obytném podlaží (2. NP a 3. NP) budou dva byty s dispozicí 2+kk (zádveří, koupelna s WC, ložnice, obývací pokoj s kuchyní a jídelnou) a dva byty s dispozicí 3+kk (zádveří, koupelna, WC, ložnice, dětský pokoj, obývací pokoj s kuchyní a jídelnou). Všechny byty mají balkon z obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou směrem na západ. Fasády stávajících budov budou v odstínu vanilkově bílé. Na severní stranu bude přikotvena ocelová mřížka, která poroste zelení a vytvoří tak zelenou fasádu. Vhodnými rostlinami pro tento účel jsou hortenzie řapíkatá, podražec velkolistý, popínavý břečťan a loubinec trojlaločný. Na jižní straně objektu bude předsazená fasáda ze solárních panelů. Střechy budou pokryty černými střešními taškami a spolu s balkony budou v exteriéru podbity smrkovými latěmi.
The subject of the bachelor thesis is the preparation of project documentation for building permits and parts of documentation for the implementation of the building on the basis of an architectural study, which was prepared in the course AG035 - Architectural Design Studio 5 in the summer semester of the 3rd year on the topic of residential buildings. The subject of this study was the renovation of existing buildings and the construction of new buildings to create an apartment resort. The land in question is located in the municipality of Velké Karlovice in the Zlín Region. The concept of the architectural solution was to preserve as much of the existing buildings as possible, simplify their appearance, adapt the existing layout to the investor's requirements. The supporting system of the existing buildings and their shape is therefore preserved. In the design of the 1st floor of the building current cellars will be rebuilt into 4 garages with access from the west side, behind which there will be 4 smaller cellars, a larger common cellar (ski room), a lift and a technical room. On each residential floor (2nd floor and 3rd floor) there will be two apartments with 2+kk layout (entrance hall, bathroom with toilet, bedroom, living room with kitchen and dining room) and two apartments with 3+kk layout (entrance hall, bathroom, toilet, bedroom, children's room, living room with kitchen and dining room). All apartments have a balcony from the living room with kitchen and dining room facing west. The facades of the existing buildings will be in a shade of vanilla white. A steel trellis will be attached to the north side and will grow through the greenery to create a green façade. Suitable plants for this purpose are hydrangea petiole, big-leafed understory, climbing ivy and trifoliate ivy. On the south side of the building there will be a front facade made of solar panels. The roofs will be covered with black roof tiles.
Description
Citation
HAŠLÍKOVÁ, A. Apartmánový resort Velké Karlovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Kateřina Malečková - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka představila téma bakalářského projektu, jímž je apartmánový resort Velké Karlovice. Prezentace byla připravena dobře, výklad byl veden konzistentně a studentka operativně reagovala na doplňující dotazy členů komise. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byly vzneseny otázky týkající se zábradlí u schodiště u nástupu do výtahu, odvodnění a odvětrání přestavovaných objektů a řešení garáží a parkovacích stání, k nimž se studentka vyjádřila odpovídajícím způsobem. Studentka odpovídala adekvátně a veškeré reakce na připomínky obsažené v oponentském posudku představila v závěru prezentace bakalářského projektu. Propojení starých i nových základů, absenci zábradlí u schodiště u nástupu do výtahu i další témata zasluhující dopracování objasnila s argumentační jistotou. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise studentka reagovala náležitě, projevila odpovídající orientaci v oboru a schopnost argumentovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO