Apartmánový resort Velké Karlovice

Abstract
Předlohou této bakalářské práce je architektonická studie vypracovaná v předmětu AG036. Tato studie je rozpracovaná do stupně Dokumentace pro stavební povolení a následně do Dokumentace pro provádění stavby. Tématem práce je návrh nadstandartního apartmánového resortu ve Velkých Karlovicích, Leskové ve Zlínském kraji. Navrhovaný resort se nachází v řídké zástavbě typické Valašské vesnice Velké Karlovice v části Leskové. Pozemek leží v údolí v mírném severním svahu hornaté krajiny. Výškový rozdíl je zde málo znatelný. Okolní zástavba zde je převážně dvoupodlažní, určena k bydlení. Na pozemku leží kromě hlavní řešené stavby další budovy sloužící jako přechodné bydlení, jejich zázemí, wellness resort a příslušenství. Řešená budova je čtyřpodlažní, z čehož jedno podlaží je podzemní, kde se nachází krytá parkovací stání pro 14 osobních automobilů, společenská místnost a zázemí. Nadzemní podlaží slouží jako jednotlivé apartmány různých velikostí. Půdorysy apartmánu jsou zpravidla osově souměrné Přístup na pozemek je řešen přes autobusovou točnu ze severní strany, od silnice. Vjezd do budovy je orientován ze severní strany budovy a vstup pro pěší ze západní strany budovy. Většina pozemku je zatravněna, nachází se zde také zpevněné pochozí chodníčky, jezírko a venkovní parkovací místa. Fasáda objektu je řešena bílou omítkou v kombinaci s dřevěným obkladem. Východní strana je převážně prosklená a jsou na ní orientovány balkony a terasy (kvůli výhledu do údolí). Na západní straně se nachází pavlač, která slouží jako vstup do bytových jednotek.
The subject of the bachelor’s thesis is an architecture project created within the AG036 subject. This study is the elaboration of the documentation for a building permission and documentation for construction. The subject of this thesis is a design of above-standart apartment resort in Velké Karlovice, Leskové village, Zlín district. Suggested resort is located in sparse development in a typical Wallachian village Velké Karlovice in area Leskové. The land holding is located in a north hillside of a mountain valley. The height difference on the land is imperceptible. The surrounding buildings are two-storey and predestined to living predominantly. On designed land area are other buildings predestined as a temporary residented flats, it’s hinterland, a wellness resort and an appurteance. The main building is four-storey. On the underground floor is located a covered parking space for 14 cars, common room, lounge, and inner hinterland. An above-ground floors are predestined as apartments of different sizes. The floorplans of apartments are usually axailly symmetric. The acces on the land area is solved throught a bus turntable on the north side from the road. The car acces to building is located on the north side of building and the pedestrian acces on the west side. Most of the area is grassed. A paved sidewalks, little pond and another parking spots are there too. The facade of the building is white plastered in combination with a wooden tiling. The east side of the building is glazed throughout the wall with balconies and terraces (because of the valley view). On the west side is located a porch, which is used as main entrance into the apartments.
Description
Citation
MINARČÍKOVÁ, B. Apartmánový resort Velké Karlovice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Lavický, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Petr Dýr, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Kateřina Malečková - tajemník, Ing. arch. Yvona Boleslavská, Ph.D. - člen, Ing. Tereza Bečkovská, Ph.D. - člen, Ing. arch. Jan Májek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Studentka představila téma svého bakalářského projektu, jímž je návrh apartmánový resort ve Velkých Karlovicích. Studentka obeznámila komisi s celkovou koncepcí a návrhem vzorně připravenou prezentací. Studentka měla připravené odpovědi na připomínky oponenta i vedoucího práce a navrhla nová řešení. Předseda studentce oponoval ohledně celkového tvarového řešení objektu z hlediska střešní konstrukce, která dle něj není příliš vhodná do zasněžené oblasti. Místopředseda vznesly dotazy ohledně uspořádání objektů v areálu a prosklení jednotlivých částí. Studentka své řešení náležitě obhájila. Nad výkresovou dokumentací byla řešena otázka vhodnosti střešních oken a jejich řešení v horských podmínkách. Komise se dotazovala na realizaci základových konstrukcí, zejména zateplení a umístění nopové folie. Dále byly vzneseny dotazy na skladby konstrukcí, na které studentka reagovala pohotově. Byla řešena otázka vytápění objektu, které by dle komise mělo být více rozpracováno. Studentka reagovala na veškeré připomínky komise adekvátně, projevila dobrou orientaci v oboru a své řešení obhájila.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO