Obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou

Abstract
Tématem bakalářské práce je obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou. Jejím cílem bylo zhotovení dokumentace pro stavební povolení a části dokumentace pro provádění stavby na základě architektonické studie, která byla vypracována v předmětu AG033 - Ateliér obnovy památek. Objekt zámku s panským dvorem se nachází v jižní části obce v bezprostřední blízkosti centra a patří mezi nejstarší stavby v obci. S jeho stavbou se začalo ve 2. polovině 16. století, nejstarší dochované konstrukce spadají do období renesance. Návrh klade důraz na zachování historické a architektonické podstaty a stávajícího rázu objektu v co nejvíc ucelené podobě. Zkoumána byla kvalita a zachovalost jednotlivých vrstev. Součástí konceptu obnovy bylo také zamyšlení se nad vhodným využitím řešeného objektu. Budova by měla sloužit jako obecní úřad propojený s knihovnou a dále by měla poskytovat zázemí pro organizace a spolky, které v obci fungují. (Společenské centrum, Základní umělecká škola Slavkov, chovatelé, myslivci atd.). Nová funkce objektu reaguje na stávající, nevyhovující prostory knihovny i obecního úřadu, jenž se v současnosti nachází v prostorách řadového rodinného domu. Obec byla nucena řešit tyto nedostačující prostory přístavbami do dvora domu. Návrh dále reaguje na potřeby obyvatel, kteří by v obci uvítali více akcí a činností pro děti a mládež. Díky poloze budovy v centru obce a tomuto novému funkčnímu využití by ve Vážanech nad Litavou vznikl nový centrální veřejný prostor pro veškeré dění v obci.
The topic of the bachelor’s thesis is the restoration of the chateau and manor courtyard in Vážany nad Litavou. Its goal was to prepare documentation for the building permit and parts of the documentation for the construction based on an architectural study which was made in the subject AG033 - Restoration of Monuments Studio. The chateau with the manor courtyard is located in the southern part of the municipality in the immediate vicinity of the centre and is counted among the oldest buildings in the village. Its construction began in the second part of the 16th century, the oldest surviving structures date back to the Renaissance period. The design puts emphasis on the preservation of the historical and architectural essence and the current character of the building in the most coherent form. The quality and state of repair of individual layers were examined. Part of the restoration concept also covered the reflection about the appropriate use of the discussed building. The building should serve as the municipal authority connected to the library and should also provide facilities for organizations and associations that function in the village (Community centre, Primary Art School Slavkov, breeders, hunters, etc.). The new function of the building responds to the existing unsatisfactory space of the library and the municipal office, which are currently located in a terraced house. The municipality was forced to solve this insufficient space by extensions to the house’s yard. Furthermore, the design responds to the needs of the residents who would welcome more events and activities for children and youth in the village. Thanks to the location of the building in the village centre and this new functional use, a new central public space for all events in the municipality would be created in Vážany nad Litavou.
Description
Citation
RAKOVÁ, M. Obnova zámku a panského dvora ve Vážanech nad Litavou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. arch. Juraj Dulenčín, Ph.D. - místopředseda, MgA. Václav Kočí, Ph.D. - tajemník, Ing. arch. Viktor Svojanovský - člen, Ing. arch. Lukáš Ležatka, Ph.D. - člen, Ing. Roman Brzoň, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Studentka v krátké prezentaci představila svou bakalářskou práci: - historie objektu a původní stav objektu - hodnoty pozemku a objektu - situace širších vztahů - situace stavby - koncepční řešení obnovy - rozsah a forma obnovy - charakter změn - architektonický řešení - půdorysy jednotlivých np - řezy jednotlivých funčních částí objektu - pohledy, řezopohledy řešených částí objektu - detail konstrukce vřetenového schodiště - detail madla schodiště - vizualizace Studentka reagovala na připomínky z posudků vedoucího i oponenta bakalářeké práce: - řešení sociálného zázemí ve vztahu k obkladovým materiálům - nesoulad usazení krovu na obvodovou konstrukci ve výkresové dokumentaci - nedostatečné označení klempířských výrobků ve výkresové dokumentaci Studentka obhajovala svoji bakalářskou práci v odborné rozpravě: - duvody zanechání hodnotných dveří - provozní logika objektu - pozice sanitarní techniky na WC - konstrukce vřetenového schodiště - šířka mezipodesty -
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO