Modelové řešení nakládání se srážkovými vodami u vybraných typů staveb pro bydlení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce obsahuje modelové řešení nakládání se srážkovými vodami, kde u vybraných typů staveb pro bydlení jsou navržena určitá opatření. Jejím cílem je navrhnout hospodářské využití srážek ve prospěch obyvatel a životního prostředí. V úvodní části je seznámení s vodovodními sítěmi, jakostí srážkových vod a s právní legislativou. V teoretické části jsou popsána jednotlivá vsakovací a retenční zařízení, která se v dnešní době využívají. Dále jsou uvedeny matematické metody a postupy, které byly aplikovány ve výzkumu. V teoretické části jsou také popsány možné dotační programy pro využití finanční podpory pro zachycování srážkových vod. Výzkum začal průzkumem a poté byla provedena analýza veřejného a soukromého prostoru, ve kterých se stavební objekty nacházejí a zbývající data byla provedena z ČSN norem. V části praktické byly provedeny hydrometeorologické výpočty, poté podle zjištěných právních náležitostí, byla následně navržena opatření k realizaci. Orientační rozpočet navrhovaných opatření byl vyhotoven kalkulací agregovaných RTS cen. Následované dotační příspěvky, které mohou pokrýt část nákladů vytvořených opatření.
The bachelor's thesis contains a model solution for rainwater management, where certain measures are proposed for selected types of residential buildings. Its aim is to propose the economic use of precipitation for the benefit of the population and the environment. The introductory part is acquainted with water supply networks, rainwater quality and legal legislation. The theoretical part describes the individual infiltration and retention devices that are used today. The following are mathematical methods and procedures that have been applied in the research. The theoretical part also describes possible subsidy programs for the use of financial support for rainwater capture. The research began with a survey and then an analysis of the public and private space in which the buildings are located and the remaining data were performed from ČSN standards. In the practical part, hydrometeorological calculations were performed, then according to the identified legal requirements, measures were subsequently proposed for implementation. The indicative budget of the proposed measures was prepared by calculating aggregated RTS prices. Followed by subsidy contributions, which may cover part of the costs of the measures created.
Description
Citation
ŠOUSTAL, M. Modelové řešení nakládání se srážkovými vodami u vybraných typů staveb pro bydlení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Městské inženýrství
Comittee
doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - předseda, Ing. Radim Kolář, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, Ing. Eva Vítková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Zbyněk Zachoval, Ph.D. - člen, Ing. Hana Kobzová - člen, Ing. arch. Tomáš Velehradský - člen, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - člen,
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student Michal Šoustal během své prezentace pohovořil o modelovém řešení nakládání se srážkovými vodami u vybraných typů staveb pro bydlení. Student představil navrhované varianty u rodinného a panelového domu. Následoval popis výpočtů. Následovaly dotazy oponentky Ing. Markéty Rajnochové: 1) Pro panelový dům v Brně - Komíně jsou navrženy tři betonové podzemní nádrže. Přitom z jiné části práce vyplývá, že v místě je vysoká hladina podzemní vody na úrovni cca 2 m pod terénem. Prosím o vysvětlení, jak budou nádrže konstrukčně řešeny, aby odolaly silovým účinkům podzemní vody. 2) Pro RD v Janové je jako nulová varianta zdokumentován stávající stav nakládání se srážkovými vodami. Z hlediska ustanovení Vyhlášky 501/2006 Sb., je tento stav v pořádku? Má vlastník tohoto objektu povinnost řešit problematiku nakládání se srážkovými vodami? 3) Pro lokalitu v Kuřimi je navržena podzemní akumulační nádrž, do které je svedena voda ale pouze z části střechy obytného domu. Proč není uvažováno využití vody z celé střechy domu? Dále byly položeny otázky členů komise: doc. Ing. Zbyněk Zachoval, Ph.D. Jaké závlahové systém uvažujete? A co s vodou budete dělat v zimě? Jaký účel využití má veřejný prostor. Jaké jednotky má koeficient vsaku? Ing. Radim Kolář, Ph.D. Když jste vyčísloval náklady, zahrnoval jste i cenu za provoz? Ing. arch. Tomáš Velehradský Biocentrum. Je součástí ekologické stability území? Student na všechny položené dotazy částečně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO