Studie krajinných opatření v katastrálním území obce Hlinsko

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem této bakalářské práce je provést charakteristiku zájmového území obce Hlinsko, definovat rozhodující faktory určující povodňovou ohroženost intravilánu obce, určit kritické body a k nim příslušné kritické profily, dále definovat erozně hodnotící plochy a na nich definovat erozní ohroženost. Následně navrhnout protierozní organizační, agrotechnická i technická opatření a vhodný protierozní osevní postup. V úvodní části práce byly definovány dosavadní poznatky o dané problematice a postupy pro stanovení hodnot povrchového odtoku a míry erozní ohroženosti. Následně byl zpracován rozbor řešené lokality a v závěrečné části byla navržena vhodná vodohospodářské a protierozní opatření.
The aim of this bachelor thesis is to characterize the area of interest, the municipality Hlinsko, to define the decisive factors determining the flood hazard of the intravillage of the municipality, to determine the critical points and the corresponding critical profiles, to define the erosion assessment areas and to define the erosion hazard on them. Subsequently, propose erosion protection organisational, agrotechnical and technical measures and appropriate erosion protection seeding practices. In the introductory part of the work, the existing knowledge on the subject and the procedures for determining the surface runoff values and the erosion hazard rate were defined. Subsequently, an analysis of the study site was prepared and in the final part suitable water management and erosion control measures were proposed.
Description
Citation
ŠPAČEK, S. Studie krajinných opatření v katastrálním území obce Hlinsko [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
doc. Ing. Michal Kriška, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ondřej Zedník - tajemník, Ing. Jan Ručka, Ph.D. - člen, Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. - člen, Ing. Eva Hyánková, Ph.D. - člen, Ing. Stanislav Paseka, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student Stanislav Špaček nejprve komisi představil osnovu své bakalářské práce. Podrobně popsal současný stav poznání týkající se stanovení vodní eroze. Následně se zaměřil na prováděnou analýzu území a určení kritických profilů. V návrhové části byla představena organizační a technická opatření. Závěrem student uvedl účinnost a vliv navržených opatření. Dále student reagoval na připomínky a dotazy oponenta Ing. Michala Holomka: Jak byl získán rastrový soubor digitálního modelu terénu? Znáte více vhodných programů pro výpočet plošné eroze? Je povinností dodržovat navržený osevní postup? Student vysvětlil postup získávání dat, uvedl další využitelné programy. Dodržování navržených osevních postupů není povinné, ale pro majitele půdu je výhodné. Následovaly dotazy členů komise vztažené k bakalářské práci: doc. Ing. Jitka Malá, Ph.D. Jednotky by bylo vhodné zapisovat jednotně. Ing. Tomáš Julínek, Ph.D. Jak se projevuje navržená nádrž? Suchá nádrž snižuje kulminační průtok a snižuje projevy okolní eroze. Ing. Eva Hyánková, Ph.D. Znáte standardy erozní ohroženosti půd? Do původního výpočtu vstupuje půdní pokryv, z čeho vychází? Student tuto problematiku nezaznamenal. Student vycházel z metodiky a CN faktorů klimatických regionů, návrh je obecný.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO