Zásahy

Abstract
Ve své bakalářské práci se zabývám krajinou a působením člověka na její proměny. Zaměřuji se na krajinu, do jaké odcházíme, abychom nalezli svoji samotu a klid. Uvědomuji si, že pozorným vnímáním lze odkaz člověka nacházet téměř všude. Ve svém díle kladu důraz na místa, kde se na první dojem nic lidského neodehrává, ale při pozornějším pohledu, je únik od společnosti ve své podstatě téměř nemožný. Na místě zprvu čistě přírodní scenérie nacházím důkazy lidské přítomnosti v různých technických budovách, telefonních drátech, hluku města a dopravních prostředků nebo v řádkování stromů, či ostrých řezech pil a pravidelných stop těžařské či zemědělské techniky.
In my bachelor's thesis I deal with the landscape and the influence of man on its changes. I focus on the landscape we visit for solitude and peace. I realize that by careful perception, a person's legacy can be found almost everywhere. In my work, I emphasizes places where nothing human happens at first glance, but on closer inspection, escape from society is almost impossible. In purely natural scenery, I find evidence of human presence in various technical buildings, telephone wires, city noise and means of transport, or in tree rowing, or sharp saw cuts and regular traces of agricultural machinery.
Description
Citation
STEJSKALOVÁ, Š. Zásahy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
prof. akad. soch. Michal Gabriel (předseda) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) Mgr. et MgA. Barbora Lungová (člen) Mgr. Martin Dostál (člen) akad. mal. Tomáš Hlavina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Na úvod obhajoby studentka představila svou práci, její zaměření na environmentální problematiku a provedení. Následoval posudek vedoucího, který mj. přiblížil dosavadní tvorbu studentky a spojil zaměření práce se studijním pobytem autorky v Turecku. Posudek oponenta zase zmínil důležitost vztahu ke krajině, kde autorka práce vyrůstala. V rozpravě se vedla diskuze o otevřenosti/uzavřenosti projektu, dále se řešily technologické aspekty produkce díla (použití robotického obrábění materiálu – jaké jsou jeho limity a přednosti) a jeho formát/velikost ve vztahu k celkovému vyznění. V rozpravě byly dále diskutovány náměty a reference práce v oblasti výtvarného umění. Celkově se diskuze nesla v pozitivním duchu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO