World: Anything bad happens. Internet: Let’s make a meme of it!

Abstract
Za generaci Z označujeme generační skupinu, jenž se narodila mezi lety 1995 a 2012. Přišla na svět v době, kdy byl internet již v plném proudu. Je s ním neodmyslitelně spojována. Je to její přirozené prostředí. Pohybuje se v něm obratně, bez jakýchkoli potíží a zcela nepřetržitě. Na feedy gen Z kids se neustále hrnou haldy nových informací, témat, fenoménů, trendů, memů. To dává vzniknout jakési nihilistické a odevzdané povaze této generace, která je neustále zahlcována kumulací nového obsahu a musí se s ním nějakým způsobem vypořádat. Primární zbraní Gen Z se nepochybně stal humor, který přesahuje jakýkoli jiný obranný systém. Memy, reference, reakční videa se stala jejich neodmyslitelnou součástí. Internetový humor v podobě memů, krátkých tanečků či tweetů přesahuje do každodenní komunikace a může být jen čistou formou zábavy. Tento formát ale poskytuje jednotlivým uživatelům také možnost se svobodně vyjádřit i k palčivějším tématům, kterých si tato generace nepochybně všímá. Na rozdíl od těch minulých, se ale snaží vyrovnat se situací a celkovým zahlcením prostřednictvím právě onoho osobitého humoru, který čerpá z internetové kultury. Tato bakalářská práce se zaměřuje na mapování materiálu, který prostřednictvím memového formátu na platformě tiktok zprostředkovává či reaguje na současné globální problémy jako je uprchlická krize, potenciální třetí světová válka, globální oteplování nebo rasismus. Mají tyto reakce ve skutečnosti nějaký výpovědní, informační potažmo edukační potenciál, nebo jsou to jen prázdné a v některých případech nepatřičné způsoby, jak se poprat se současnou situací, o které však autoři nemají dostatek informací a proto mystifikují, či zlehčují dané téma a pokud ano, je to problematické?
So called Generation Z was born between the years 1995 and 2012. They came into The World when The Internet was already in full bloom. Gen Z and Internet are inseparable. It's their natural habitat. They move across the internet waters skillfully without any problem and at all times. The feeds of Gen Z kids are constantly filled with new information, themes, phenomenon, trends, memes. That makes the nature of the whole generation rather nihilistic and in surrender to the constant shit storm which they have to deal with every day. The biggest weapon of the Gen Z is undoubtedly their specific kind of humor. Memes, references, reaction videos are their biggest coping mechanism. These things can be seen all through their normal day to day life. This format however gives plenty of space to individual creators to express their frustration with The World's situation which they get exposed to on a daily basis. It's only natural for them to be interested and engage in bigger themes such as racism, refugee crisis, climate change or LBTQIA+ problems. Unlike their previous generations, Gen Z uses memes and humor to cope. This Bachelor theses focuses on mapping the content that through specific meme format on Tiktok explores the big themes of today's day and age. Do these short clips have any potential informative or educational value or are they just sometimes funny, cool or offensive videos that teens make to keep up with the trends. If it is so, is it problematic?
Description
Citation
BALCAŘÍKOVÁ, I. World: Anything bad happens. Internet: Let’s make a meme of it! [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Design
Comittee
doc. MgA. Barbora Klímová, ArtD. (předseda) Mgr. Martin Mazanec, Ph.D. (člen) doc. Mgr.A Lenka Klodová, Ph.D. (člen) Mgr. Zuzana Kubíková (člen) MgA. Vojtěch Vaněk (člen) doc. Mgr. Art. Svätopluk Mikyta (člen) MgA. Katarína Hládeková, Ph.D. (člen) MgA. Matěj Smetana, Ph.D. (člen) MgA. Tomáš Hrůza (člen) MgA. Marek Meduna, Ph.D. (člen) MgA. Jana Bernartová, Ph.D. (člen) Mgr. et Mgr. Zdeněk Záhora (člen) doc. Mgr. Jana Preková (člen)
Date of acceptance
Defence
Obhajoba byla zahájena představením práce – série videí na TikToku pojatých jako performativní lekce. Následně byly přečteny posudky vedoucí a oponentky. Po zodpovězení dotazů z posudků byla zahájena v rozprava. V ní byla diskutována otázka možností subverze na TikToku a obecně otázka narušování pravidel ba sociálních sítích. Autorka původně měla ambici srovnávat různé uživatelské komunity, od tohoto záměru ale upustila. Připustila, že zpracování tiktokových postů je náročnější, než očekávala. V diskuzi studentka reagovala věcně a s rozmyslem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO