Využití mikrokalorimetrických technik při studiu stresové adaptace mikroorganismů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá využitím mikrokalorimetrických techník pri štúdiu stresovej adaptácie divokého kmeňa H. halophila a kmeňa H. halophila adaptovaného na nižšiu salinitu média v prostredí kyseliny levulovej, ktorá sa prirodzene vyskytuje v hydrolyzátoch lignocelulózových materiálov. Tie môžu slúžiť ako lacné substráty, na ktorých je H. halophila schopná produkcie polyhydroxybutyrátu. Mikrokalorimetrickým meraním bolo zistené, že divoký kmeň H. halophila bol schopný adaptácie na kyselinu levulovú do koncentrácie 5 g/l. Adaptovaný kmeň, u ktorého sa predpokladalo horšie zvládanie stresu na základe nižšieho výťažku PHB, bol schopný adaptácie na všetky pozorované koncentrácie. Výsledky boli porovnané s konvenčnou metódou, ktorá potvrdila výsledky mikrokalorimetrie. Mikrokalorimetria bola zhodnotená ako univerzálna a vysoko citlivá metóda, ktorá je vhodná k štúdiu metabolickej aktivity mikroorganizmov. Pre lepšiu interpretáciu získaných mikrokalorimetrických výsledkov je potrebné techniku doplniť o informácie z ďalších analytických techník. Bakalárska práca využíva spektrofotometrické a gravimetrické stanovenie a plynovú chromatografiu s plameňovo-ionizačným detektorom k charakteristike divokého a adaptovaného kmeňa pred sledovaním adaptácie na kyselinu levulovú. Techniky ponúkli obohacujúce informácie, ktorými boli doplnené výstupy mikrokalorimetrie.
This bachelor thesis uses microcalorimetric techniques to study stress adaptation of wild strain of H. halophila and H. halophila strain adapted to lower salinity of medium in the environment of levulinic acid, which occurs naturally in hydrolysates of lignocellulosic materials. These can serve as inexpensive substrates on which H. halophila is capable of producing polyhydroxybutyrate. Microcalorimetric measurements showed that the wild-type H. halophila strain could adapt to levulinic acid to a concentration of 5 g/l. The adapted strain, which was assumed to have poorer stress management based on lower PHB yields, could adapt to all observed concentrations. The results were compared with a conventional method that confirmed the results of microcalorimetry. Microcalorimetry has been evaluated as a universal and susceptible method that is suitable for studying the metabolic activity of microorganisms. To better interpret the obtained microcalorimetric results, it is necessary to supplement the technique with information from other analytical techniques. The bachelor thesis uses spectrophotometric and gravimetric determination and gas chromatography with a flame ionization detector to characterize the wild and adapted strain before monitoring the adaptation to levulinic acid. The techniques offered enriching information to supplement the microcalorimetry outputs.
Description
Citation
KORFANTOVÁ, S. Využití mikrokalorimetrických technik při studiu stresové adaptace mikroorganismů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. Jaký přístroj jste používali na měření kalorimetrie a jaký objem vzorků byl použit? Jaký byl průběh přípravy vzorků? doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. Vysvětlete spojení růstové křivky mikroorganismů s tepelným tokem. doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. Jsou hodnoty optické hustoty divokého kmenu a adaptovaného kmenu porovnatelné? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO