Energetické úspory v provozu pneumatických systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá energetickými úsporami v provozu pneumatických systémů. Nejprve popisuje jednotlivé prvky používané v pneumatických systémech a teoretické základy energetických úspor. Práce je zpracována ve spolupráci s firmou SMC, část práce je věnována analýze proběhlých auditů od této firmy. Praktická část obsahuje výsledky měření vybraných nejčastějších problémů týkajících se plýtvání energií a jejich aplikaci na vzorovém příkladu. V rámci praktické části je také zpracována dokumentace pro další vzdělávání konstruktéru a 3D model výukového panelu.
Master’s thesis deals with energy savings in the operation of pneumatic systems. In the first part, the elements used in pneumatic systems are described and the theory of energy saving is researched. As the thesis is written in cooperation with SMC company, it also analyses energy saving audits carried out by this company. The practical part contains the results of measuring of selected most common problems related to energy waste and their application on a sample example. The practical part also includes documentation for further training of design engineers and a 3D model of a tutorial panel.
Description
Citation
KLEMENT, J. Energetické úspory v provozu pneumatických systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
V rámci ohajoby zaznělo: Zmínka o rešerši. Motivace a nosná myšlenka, dle normy. Vstupy do DP- audity. Vysvětlení, jak se měří průtoky vzduchu. Tabulka nalezených problematických míst. Měření - použité snímače, předměty, na kterých se měřily úniky vzduchu. Způsob ověření přesnosti. Výsledky měření. Praktický příklad ročních úspor. Sestavení brožury, resp. metodiky. Odpovídáno na dotazy oponenta. Doplňující otázky členů komise: Vyčíslená ztráta 11 mil. Kč - dotaz na způsob výpočtu. Odpovídáno. Jaký je fyzikální princip tlakových ztrát? Jak se promění tlaková energie? Odpovídáno. Jaký je poměr ztrát ve vedení a ztrát úniky? Odpovídáno. Jaké prostředky se dají používat na optimalizaci topologie? Nějaký software? Odpovídáno většinou.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO