Analýza využití piezoelektrického generátoru pro železniční aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá piezoelektrickým zberačom energie, teda zariadením, ktoré mení mechanické namáhanie na elektrickú energiu. Ide o zariadenie malých rozmerov, ktoré je umiestňované väčšinou na vibrujúce štruktúry za účelom zberu energie. Nalepením tejto piezoelektrickej vrstvy na spodnú časť koľajnice, by pri zisku dostatočného množstva energie znamenalo vhodný napájací zdroj pre komunikačné moduly. Tieto moduly sú používané ako sebestačné senzorické stanice s víziou podrobnejšie kontrolovať stav železničných tratí. Problémom týchto modulov je ich napájanie, kedy zisk energie z generátorov umiestňovaných na železničnej trati je nedostatočný. Získaním nového zdroju energie sa táto problematika môže značne zjednodušiť a viesť k jednoduchším kontrolám a včasnejšej údržbe na železničných tratiach.
This master´s thesis deals with a piezoelectric energy generator, witch is a device that converts mechanical stress into electrical energy. It is small device that is mostly placed on vibrating structures in order to collect energy. By gluing this piezoelectric layer to the bottom of the rail, it would be a suitable power supply for the communication modules, while obtaining a sufficient amount of energy. These modules ale used as self-powered sensors stations with vision to monitor the condition of railway lines in more detail. The problem of these modules is their power supply, when the energy gain from the generators located on the railway line is insufficient. By acquiring a new energy source, this problem can be greatly simplified and lead to simpler inspection and earlier maintenance on railway lines.
Description
Citation
KUBIŠ, J. Analýza využití piezoelektrického generátoru pro železniční aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) mjr. Ing. Václav Křivánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student ve vymezeném čase prezentoval svou diplomovou práci. Poté byly předneseny posudky a student odpověděl na otázky oponenta. Následně proběhla diskuze se členy komise vztahující se k diplomové práci, při které byly položeny následující dotazy: Má nějakou nevýhodu připojit výstup SSHI na usměrněné vstupy zdroje? Jak funguje usměrňovač SSHI? Jaká je velikost indukčnosti v usměrňovači SSHI? Zvažoval jste využití také elektromagnetického principu pro získávání energie. Podle názoru komise byla úroveň odpovědí vyhovující.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO