Pokročilé generování syntaktických analyzátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá generováním syntaktických analyzátorů pomocí nástrojů používajících pokročilé metody syntaktické analýzy. Tyto metody jsou porovnány jak z teoretického, tak z praktického hlediska. Podrobně je pak zkoumán nástroj GNU Bison, který používá metodu LALR(1) a Generalizovanou LR analýzu, a nástroj ANTLR používající modernější metodu ALL(*). Pro porovnání efektivity těchto nástrojů je pomocí nich implementován syntaktický analyzátor pro smyšlený programovací jazyk, který demonstruje silné a slabé stránky jednotlivých přístupů. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že je nástroj GNU Bison mnohem výkonnější, zatímco ANTLR jej předčí z hlediska funkcionality a přívětivosti implementace. Výsledky této práce mohou pomoci při rozhodování, který přístup či nástroj zvolit při implementaci syntaktického analyzátoru.
This bachelor thesis deals with parser generation by tools that use advanced parsing techniques. These techniques are compared from both theoretical and practical point of view. The GNU Bison tool, which uses the LALR(1) method and Generalized LR method, and the ANTLR tool, which uses the more modern ALL(*) method, are examined in detail. To compare the effectiveness of these tools, a parser for a fictional programming language is implemented using them to demonstrate the strengths and weaknesses of each approach. As the results, GNU Bison is much more powerful, but the ANTLR outweighs it in terms of implementation friendliness and functionality. The results of this thesis can help deciding which approach or tool to choose when implementing a parser.
Description
Citation
HAVRANEK, D. Pokročilé generování syntaktických analyzátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Ivana Burgetová, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl otázky přítomných (např. ohledně připomínky oponenta k realizačnímu výstupu či paměťové náročnosti vytvořeného řešení). Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C - dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO