Webová grafická vizualizace hierarchických geografických dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit nástroj, který umožní využít při vytváření webových geografických vizualizací, hierarchických vztahů mezi geografickými objekty. A to například formou rozpadnutí či shlukování různých administrativních celků, jako jsou okresy nebo kraje, na základě přiblížení mapového podkladu. Uživateli tím poskytne další možnosti pro vytváření efektivnějších geografických vizualizací, které mohou zobrazované jevy ukázat v jiných úhlech pohledu. Nástroj také poskytne uživatelské prostředí pro stahování datové reprezentace geografických objektů pomocí API a umožní agregaci dat podle jednotlivých úrovní hierarchie. Tento nástroj je volitelnou součástí aplikace Geovisto, která poskytuje prostředky pro vizualizaci generických dat v prostředí webových prohlížečů na různých tématických mapách.
This work aims to create a tool that can be used in creating web geographic visualizations with the use of hierarchical relationships between geographical objects. This is done for example by disintegration or clustering of various administrative units such as districts or regions based on different zoom levels of the map. This will provide the user with additional options for creating more effective geographic visualizations that can show the displayed phenomena from different angles. Tool will also provide a user interface for downloading the data representation of geographic objects using API and will allow aggregation of data according to individual levels of the hierarchy. This tool is an optional part of Geovisto, which provides tools for the visualization of generic data in web browsers on various thematic maps.
Description
Citation
MALÝ, V. Webová grafická vizualizace hierarchických geografických dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Dana Hliněná, Ph.D. (člen) Ing. Miloš Musil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Uvažujete při vizualizaci dat i situace, kdy jsou data pro různé geografické celky dostupná pro různé úrovně hierarchie, např. u některých krajů na úrovni okresů a u jiných pouze údaje za celý kraj? Předpokládá se využití výstupů z vaší práce v praxi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO