Akcelerace virtuálního přepínače Open vSwitch v DPDK

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Virtuální přepínač je software, který připojuje virtuální stroje k síti, což z něj dělá nedílnou součást virtualizace na serverech. Nicméně při vyšších síťových rychlostech se stává neefektivní, jelikož všechny rámce přepíná softwarově. Tato práce se zabývá hardwarovou akcelerací virtuálního přepínače Open vSwitch. Akcelerační prototyp, který je cílem této práce, je založen na rozhraní RTE flow, standardu SR-IOV a kartě PAC N3000 od společnosti Intel. V rámci této diplomové práce byly popsány technologie potřebné pro akceleraci, poté byl vytvořen návrh akceleračního prototypu, ten byl následně implementován a otestován. Nakonec byla měřena propustnost a bylo zjištěno, že pravidla nahraná do hardware v rámci akceleračního prototypu zvyšují propustnost.
Virtual switch is a software that connects virtual machines to the internet, which makes it a crucial part of virtualization on servers. Nevertheless, it can be rather ineffective when it comes to high speed traffic, since it switches all frames in the software. This thesis is about hardware acceleration of the virtual switch called Open vSwitch. The acceleration prototype, which is the goal of this thesis, is based on the RTE flow interface, the SR-IOV standard, and Intel PAC N3000 card. In the scope of this master's thesis, all necessary technologies were described and the acceleration prototype was designed, implemented, and tested. Results of executed measurements indicate increased throughput when rules of the acceleration prototype were offloaded to hardware.
Description
Citation
VODÁK, D. Akcelerace virtuálního přepínače Open vSwitch v DPDK [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Lengál, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Z jakého důvodu jsou namísto reprezentátorů (na rozdíl od klasického řešení akcelerace OvS) používány virtuální funkce? Jaké má toto řešení nevýhody? Práce významně rozšiřuje open-source knihovnu DPDK. Plánujete začlenění vytvořeného řešení do upstream této knihovny nebo jiné zveřejnění svých úprav (alespoň formou merge request)? Kolik virtuálních strojů bylo v topologii připojeno? Co by bylo potřeba pro přechod na výkonnější síť?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO