Chytrý dům v roce 2020

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá technologií chytrých domů. Práce je rozdělena na rešeršní a návrhovou část. V rešeršní části jsou představeny technologie chytrých domů, jejich rozdělení, funkce a možnosti řešení dané problematiky. Důraz je kladen na energetickou koncepci domu, především využití obnovitelných zdrojů energie a systémy pro úpravu vnitřního prostředí. V druhé části vznikne návrh chytré domácnosti na základě předchozí rešerše.
This bachelor thesis deals with smart home technology. The work is divided into research and design parts. The research part presents technologies of smart houses, their divisions, functions and possibilities of solving these problematics. The emphasis is placed on the energy concept of the house, especially the use of renewable energy sources and systems for treatment of the indoor environment. In the second part, based on previous research, a smart home design is created.
Description
Citation
TVRDÝ, R. Chytrý dům v roce 2020 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídal následující otázky oponenta: 1.) Ve vztahu 2.1 značíte roční tepla Q (s tečkou nad Q) a jednotku uvádíte kWh v definici (Q_L ) zase se vyskytuje Q_T a Q_V (bez tečky nad Q). Vysvětlete rozdílné používání obou veličin dle zavedených zvyklostí. Můžete blíže popsat veličinu stupeň využití tepelných zisků vypočítaná z časové konstanty? 2.) Vysvětlete, jaktože dosahuje jmenovitá účinnost kondenzačního kotle výšší hodnoty než 100%? 3.) V současné době dochází k velkým výkyvům cen elektrické energie. Uveďte, jaké ceny za 1 MWh v uvedeném tarifu jste použil. Dále specifikujte, jak jste dospěl k ročním nákladům na vytápění tuhými palivy 35 000 Kč. Odpovídá tento odhad vašemu modelovému domu? Pokuste se zachytit vliv změny ceny elektrické energie na návratnosti investice do grafu (závislost návratnosti na ceně). 4.) Chytré technologie kromě zvyšujícího se komfortu take snižují dopady na životní prostředí. Okomentujte základní typy vytápění z hledisku původu emisí a porovnejte na základě vámi vybraných kritérii zátěž na životní prostředí. Všechny dotazy oponenta byly studentem zodpovězeny. V rozpravě k BP byly položeny studentovi dále tyto otázky: prof. Štětina se dotázal na rekuperační jednotku, proč nebyla v práci řešena a kdy se vyplatí tepelné čerpadlo? Hodnocení odpovědi: zodpovězeno doc. Klimeš vytkl formální nedostatky zpracované BP a doporučil návštěvu seminářů zabývající se přípravou takové práce. Dále se doc. Klimeš doptal: "Proč jste vybral zrovna zařízení a aplikace jenž uvádíte v BP, byl zde nějaký hlubší záměr nebo jste vycházel z toho co je kompatibilní s Vašemi zařízení?" Hodnocení odpovědi: zodpovězeno prof. Štětina se doptal na používání aplikace Siri. doc Lízal se zeptal: "Jaké by byly závěry této práce pro doporučení budoucím vlastníkům chytrých domů?" prof. Štětina doplnil dotaz, zda jsou nyní v této době chytré zařízení opravdu tak výhodné a vyplatí se do nich investovat. Student dotazy zodpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO