Analýza termodynamických cyklů tepelných čerpadel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tepelnými čerpadly pro obytné jednotky a jejich fungováním. Teoretická část popisuje jednotlivé komponenty těchto strojů a stručně před\-stavu\-je zdroje energie, které je možné při jejich provozu využívat. Dále jsou zmíněny pracovní látky, které jsou aktuálně využívány v tepelných čerpadlech: kromě rozšířených HFC chladiv tato práce poukazuje také na možnosti spojené s využitím oxidu uhličitého. V~teoretické části práce je rovněž uveden popis termodynamických cyklů, které jsou v~těchto zařizeních využívány. V~praktické části práce byl vytvořen výpočtový program, pomocí kterého uživatel může provést základní termodynamickou analýzu cyklů tepelných čerpadel. Funkčnost programu je demonstrována na několika příkladech.
This bachelor thesis focuses on heat pumps for residential applications and their functioning. The theoretical part describes components of heat pump and briefly discusses energy sources that can be used. The types of refrigerants, which are currently used in heat pumps, are discussed: except to the broadly used HFC refrigerants, also the use of carbon dioxide is described. Further, the theoretical part includes the theory of thermodynamical cycles used in heat pumps. In the practical part a computer program for a fundamental thermodynamic analysis of heat pumps was created. The functionality and applicability of the program are demonstrated in the solution fo several problems.
Description
Citation
VENDRAME, K. Analýza termodynamických cyklů tepelných čerpadel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Lubomír Klimeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Lízal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Studentka seznámila zkušební komisi s průběhem řešení, výsledky a závěry své závěrečné práce. V návaznosti na posudek oponenta zodpovídala následující otázky oponenta: 1) Na straně 12 uvádíte, že průměrná výtěžnost z 1 m vrtu je 3,5 W. Vysvětlete prosím z čeho tato hodnota vychází, případně popiště jak se tato hodnota zjišťuje pomocí TRT testu. 2) Na str. 23 uvádíte "Hodnota Joule-Thompsonova koeficientu JL je tedy konstantní pro danou pracovní látku ...". Vysvětlete prosím, co je to inverzní teplota a jakou má souvislost s Joule-Tompsonovým koeficiemtem? 3) Na str. 33 uvádíte "Díky rozsáhlému teplotnímu spádu v chladiči plynu (obr. 4.3) má COP u tepelných čerpadel na CO2 opačný chod než u HFC systému: ….". Pokuste se vysvětlit, proč tomu tak je. Všechny dotazy oponenta byly studentkou zodpovězeny. prof. Štětina ocenil vykreslení grafů v Pythonu. doc. Lízal rovněž ocenil citování v práci ve vzoru citace s prvním autorem, což shledává za komfortnější pro čtenáře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO