Animace funkce převodů s ohebnými převodovými členy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je věnována tvorbě animací, které jsou zaměřeny na řemenové převody a řetězový převod. Obsahem práce je výběr zobrazovaných principů, shromáždění odpovídajících teoretických vztahů, převod těchto vztahů do prostředí animace a finální demonstrování vybraných jevů za pomocí výstupních výukových animací. Práce se věnuje těmto tématům: kinematické a dynamické parametry převodu se skluzem a beze skluzu, průběh sil po neutrálním vláknu plochého, respektive klínového řemene a efekt mnohoúhelníku zapříčiňující nerovnoměrný chod řetězového převodu.
This bachelor thesis is dedicated to the creation of animations that are focused on belt transmissions and chain transmission. The content of the work is the selection of the displayed principles, the collection of corresponding theoretical equations, the transfer of these equations into the system of animation and the final demonstration of selected phenomena with help of output in form of educational animations. This thesis deals with the topics of kinematic and dynamic parameters of the transmission with slip and without slip, the course of forces along the neutral fiber of the flat or V-belt and the effect of polygon causing uneven speed of the chain transmission.
Description
Citation
DOLÍHAL, F. Animace funkce převodů s ohebnými převodovými členy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Petr Svoboda, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubík, Ph.D. (člen) Ing. David Škaroupka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Co přesně vyjadřuje zrychlení ax vypočítané rovnicí (2-33), které je znázorněno i na animaci 3? - zodpovězeno 2) Jaký je rozdíl mezi tečným a normálovým zrychlením? Kdy je tečné zrychlení nulové? - zodpovězeno 3) Co je myšleno pojmem obvodová síla u animací 1A a 1B a jak byla vypočítána? Přísluší hodnoty F2 a F3 v grafech v animaci 1B skutečně síle? - zodpovězeno Ing.Galas: Proč jste přeskočil součastný stav poznání týkající se grafické strány prezentace? Jak jste řešil grafickou stránku práce s ohledem na použití na přednáškách? Je vhodný černý podklad prezentace? - zodpovězeno Ing.Škaroubka: Jak jste v Cinemě modeloval funkce? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO