Konstrukce zařízení pro přesné dělení trubek z hliníkových slitin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřená na konstrukční návrh zařízení pro přesné dělení trubek z hliníkových slitin, které jsou součástí plynem izolovaných rozvaděčů ve společnosti Hitachi Energy. Vzhledem k implementaci nové svařovací technologie pomocí třecího promíšení jsou zvýšené požadavky pro kvalitu a přesnost řezů a celkovému zrychlení procesu dělení včetně přidružené manipulace. Stávajícím stavem je dělení hliníkových trubek pomocí pásové pily, která je nedostatečná nejen z pohledu výstupní kvality, ale také z důvodu kapacity. Navrhované řešení v této práci je v souladu s nutnými kvalitativními a kapacitními vstupními požadavky, jež jsou vyžadovány svařovací technologií pomocí třecího promíšení (FSW). V úvodní rešeršní části je práce zaměřená na metody dělení materiálů. V další části jsou zhodnocené požadavky na dělící zařízení spolu s vyhodnocením a výběrem vhodné metody pro konstrukční návrh. V samotné konstrukční části práce jsou uvedené jednotlivé koncepce návrhů dílčích částí, kde zvolené varianty jsou doplněné o patřičné výpočty.
This master thesis is focused on the design of device for precise cutting of aluminum alloy pipes, which are part of gas-insulated switchgears at Hitachi Energy. Due to the implementation of new welding technology using friction stiring, there are increased requirements for the quality and accuracy of cuts, and the overall acceleration of the cutting process, including the associated handling. The current situation is the division of aluminum pipes using a band saw, which is insufficient not only in terms of output quality but also capacity. The proposed solution in this master thesis is in accordance with the necessary quality and capacity input requirements, which is required by friction stir welding technology (FSW). In the introductory research part, the work is focused on methods of material cutting. In the next part, the requirements for the cutting device are evaluated together with the evaluation and selection of a suitable method for the design. In the structural part of the master thesis, the individual concepts of partial parts are given, where the selected variants are supplemented by appropriate calculations.
Description
Citation
SCHAFFELHOFER, I. Konstrukce zařízení pro přesné dělení trubek z hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Dr. h. c. prof. Ing. Ĺubomír Šooš, PhD. (předseda) prof. Ing. Zdeněk Kolíbal, CSc. (místopředseda) doc. Ing., Dipl.-Ing Michal Holub, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Marek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. Jan Vlček (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Student prezentuje svoji práci. Následuje přečtení posudků. Komise se dodatečně ptá na: - rádius ohybu energetického řetězu, - výběr pohonů, - řeznou rychlosti, - režimy S1 a S3, - faktory přetíženi, - výkresovou dokumentaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO