Adaptivní zostřování obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je rozborem problému a technickou zprávou k vytvořenému programu pro zvýraznění obrazů. Hlavním cílem celého procesu zpracování obrazu je adaptivní zostřování dosažené aplikací prostorově variantního lokálního konvolučního operátoru. Prostorová variantnost masky a tím stupeň ostření je určován místní směrodatnou odchylkou jasových hodnot v obraze. Rozhodnutí o ostření může být binární nebo spojité. V první části je uvedena stručná teorie k tématu. Ta je nezbytná pro další kapitoly této práce, které pojednávají o realizaci programu, popisují jednotlivé algoritmy, včetně blokových schémat a uživatelského prostředí a hodnotí dosažené výsledky včetně ukázek. V poslední kapitole se věnuji variantnosti obrázků a jejímu vlivu na kvalitu zostření a natavení parametrů procesu.
This thesis is the analysis of the problem and technical report that supports a computer program for enhancement image. The main objective of picture processeng is adaptive sharpening, which is obtained by the application of a local convolutional operator. The decision on the degree of sharpening at individual pixels is based on the value of the local standard deviation of brightness. The degree of sharpening can take binary or continuous values. The first part of the report briefly discusses the theory of adaptive image sharpening. Knowledge of this theory is necessary for understanding the remaining chapters, which describe the individual algorithms including flows-diagrams, implementation of the program and graphical enviroment and also assess the achieved results, including demonstration on examples. The last section of the report deals with variability of images and it’s influence on settings parameters of sharpening.
Description
Citation
JAKUBÍČEK, R. Adaptivní zostřování obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázky oponenta byly zodpovězeny s přehledem. Do diskuze se zapojili Doc. Chmelař a Ing. Vítek. Student zodpověděl otázky komise s přehledem. Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO