Mobilní frézovací CNC obráběcí centrum

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem mobilního frézovacího obráběcího centra s horizontální polohou vřetene. Na rozdíl od současně vyráběných mobilních strojů, které se často upínají na obrobek, je tento návrh zaměřen na vytvoření koncepce stroje, který bude možné provozovat konvenčním způsobem. Pořízení obráběcího stroje je velmi nákladné a představuje velkou investici, zvýšení mobility by mohlo umožnit jeho pronájem a omezit nutnost vázání finančních prostředků. Aby bylo možné něčeho takového dosáhnout, je nutné zvážit řadu faktorů jako je konstrukce stroje, konstrukce přepravního obalu a způsob samotného transportu. Tyto faktory jsou v práci posuzovány a na jejich základě jsou vytvořeny varianty konstrukčního řešení. Z těchto variant je následně zvoleno finální provedení, pro které je vytvořena výkresová dokumentace. Řešení je podloženo nutnými technickými výpočty.
This diploma thesis focuses on the design of a mobile milling machining center with a horizontal spindle position. In contrast to currently manufactured mobile machines, which are often attached to the work piece, this proposal is directed towards creating a machine concept that can be operated in a conventional manner. The purchase of a machine tool is very expensive and represents a large investment, increasing mobility could allow it to be rented and reduce the need to tie up funds. In order to make this possible, a number of factors need to be considered, such as the design of the machine, the design of the transport packaging and the method of transport itself. These factors are considered in the thesis and design variants are created based on these factors. Then the final design is selected from these variants and drawings are created for it. The solution is supported by the necessary technical calculations.
Description
Citation
KEDAJOVÁ, K. Mobilní frézovací CNC obráběcí centrum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Vladimír Mostýn (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) Ing. Vladimír Dokoupil, CSc. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen) Ing. Roman Dvořák (člen)
Date of acceptance
2022-06-22
Defence
Zaznělo: Nastíněny cíle práce. Vysvětlení systémového rozboru. Plán dosažení problému. Požadavky kladené na mobilní OC. Varianty kontejnerů, zdůvodnění vítězné varianty. Výpočet deformace kontejneru. Ukázka výsledné koncepcea příslušenství. Ukázka transportní konfigurace. Výpočty. Zhodnocení. Odpovídáno na dotazy oponenta včetně schématu na tabuli. Doplňující dotazy členů komise: Kdo zodpovídá za stav stroje při transportu? Diskuze Kdy bude kontrola a servisní zásah stroje? Diskuze Dojde k deformaci kontejneru při zavěšení při transportu? Diskuze Na kterou společnost se lze v ČR obrátit pro pořízení vynašeče třísek? Krytování OS - která společnost? Společnost pro dodání hydraulických agregátů? Co si představit pod pojmem mobilní OS? Diskuze. Jak by se řešilo "šití" OS na míru zákazníka? Diskuze.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO