Orchestrace modulů multitenantních systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je navrhnout a demonstrovat řešení alternativního převodu aplikace do multitenantní podoby spolu s jejím přesunem ze zákaznického serveru a nasazením na sdílený server firmy, která tento systém vyvíjí. Součástí převodu není klasická modifikace původní aplikace a implementace multitenance přímo do jejího kódu. Pomocí systémů jako je Docker a Kubernetes budou vyčleňovány, kontejnerizovány a orchestrovány moduly původní aplikace, díky čemuž vznikne iluze multitenance. Práce necílí na předložení jednoho řešení, ale apeluje na poskytnutí potřebných znalostí, více variant návrhu a implementace univerzálního demonstračního řešení, kdy je před použitím nějakého z návrhů předpoklad jeho upravení dle specifických potřeb vlastního řešení a jeho následná implementace. Navrhovaná řešení mají za cíl zjednodušení procesu tohoto převodu, což souvisí s ušetřením prostředků, a také poskytnutí možnosti vytvoření iluze multitenance u systémů, kde je klasický postup příliš náročný nebo nemožný.
The aim of this thesis is to propose and demonstrate a solution for alternative conversion of an application into multitenant form together with its transfer from a customer server and deployment on a shared server of the company that develops this system. The conversion does not include a classical modification of the original application and implementation of multitenancy directly into its code. Using systems such as Docker and Kubernetes, modules of the original application will be extracted, containerized and orchestrated, creating the illusion of multitenancy. This thesis does not aim at presenting a single solution, but appeals to provide the necessary knowledge, multiple design variants and the implementation of a universal demonstration solution, where before using any of the designs, it is expected to modify it according to the specific needs of the actual solution and its subsequent implementation. The proposed solutions aim to simplify the process of this conversion, which is related to saving resources, and also to provide the possibility of creating the illusion of multitenancy for systems where the classical approach is too difficult or impossible.
Description
Citation
JEŘÁBEK, F. Orchestrace modulů multitenantních systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Kreslíková, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Lukáš Holík, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Mrázek, Ph.D. (člen) Ing. Libor Polčák, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-20
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Můžete blíže diskutovat cíle Vaší práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO