Zpracování jazyka C v prohlížeči na bázi .NET

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem této práce je umožnit programování v jazyce C uvnitř prohlížeče a to i v režimu offline. Zaměřuje se na technologie .NET a WebAssembly. Implementace proběhla ve frameworku Blazor WebAssembly. Důraz byl kladen na pokrytí rozsahu jazyka C využívaného začínajícími programátory. Vytvořený interpret poskytuje prostředí pro programování v prohlížeči, obsahuje virtuální souborový systém a možnost vložení uživatelského vstupu. Výhodou tohoto řešení je možnost práce offline, krokování kódu a možnost okamžitého vyhodnocení kódu.
The aim of this work is to create a tool for online programming in browser that would work also offline. It focuses on WebAssembly and .NET technologies. It was implemented in Blazor WebAssembly framework. Emphasis was placed on covering the range of C programming language used by beginner programmers. Solution is an interpreter that provides environment for programming in browser. It also contains virtual filesystem and an option to insert user inputs. The advantage of this solution is the possibility to work offline, code stepping and possibility to perform immediate code evaluation.
Description
Citation
KUŽELA, M. Zpracování jazyka C v prohlížeči na bázi .NET [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační systémy a databáze
Comittee
doc. Dr. Ing. Dušan Kolář (předseda) prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Hynek, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Veselý, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Osvětlete prosím zvolení označování příkazů třídou CodeLine, když v C může být příkaz/výraz na více řádcích nebo naopak více příkazů na jednom řádku. Co myslíte u popisu implementace pole (s. 48) pojmem "rodičovská dimenze"? V jakém jazyce je překladač napsán? Jak je prováděna analýza kódu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO