Výroba, struktura a vlastnosti litin s kuličkovým grafitem vyráběných na elektrických pecích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá technologií výroby litiny s kuličkovým grafitem (LKG) s nižšími výrobními náklady a vyhovující jakostí z hlediska vnitřní struktury a mechanických vlastností. V práci je provedena rešerše na téma grafitických litin s bližším pojednáním o chemickém složení, struktuře a vlastnostech litiny s kuličkovým grafitem. Experimentální část se zabývá výrobou LKG na elektrické obloukové a indukční peci s rozdílným druhováním vsázky. Následně jsou porovnány struktury a mechanické vlastnosti litiny vyrobené na těchto dvou tavících agregátech. Důležitou součástí této práce je také ekonomické zhodnocení, kde jsou navržené varianty porovnány z hlediska druhování vsázky a použitého tavícího agregátu.
The diploma thesis deals with the technology of production of ductile iron with lower production costs. The thesis takes into account quality in terms of internal structure and mechanical properties. The thesis consists of two parts. The first part is about theoretical analysis of the topic of graphite cast irons with a more detailed discussion of the chemical composition, structure and properties of ductile iron. The experimental part deals with the production of ductile iron on electric arc and induction furnaces with different metall charging. Subsequently, the structures and mechanical properties of the ductile iron produced on these two melting aggregates are compared. An important part of this work is also an economic evaluation, where the proposed variants are compared in terms of metall charging and used melting aggregates.
Description
Citation
TVRDOŇ, T. Výroba, struktura a vlastnosti litin s kuličkovým grafitem vyráběných na elektrických pecích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Veselý (člen) Ing. Radek Vondráček (člen) Ing. Igor Láník (člen)
Date of acceptance
2022-06-23
Defence
Student Tomáš Tvrdoň svou prezentací seznámil zkušební komisi s obsahem práce. Práce byla přednesena ve stanoveném čase. Po prezentaci a přečtení posudků práce byl student vyzván k zodpovězení otázek oponenta, které podrobně zodpověděl. K práci byly vzneseny připomínky a následující otázky: Spočítal jste návratnost ? zodpovězeno Lze na obou pecích tavit čistě z ocelového vratu a byly by nějaké podmínky? částečně zodpovězeno Jakým způsobem se podílí grafit na mechanických vlastnostech? zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO