REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Květná zahrada byla navržena v duchu renesanční představy světa ( vztahu kosmu, přírody a člověka) jako pomyslné divadlo odehrávající se v kulisách stěn a objektů. Původní kompozice byla orientována na vstup do areálu ze středu kolonády. Jako doplňkové prostory - předpolí zahrady- fungovala Oranžérie, Holandská zahrada a Menažérie. Tyto prostory již nepodléhaly přísnému řádu zahrady. Byly „jiným“ světem. Do jednotlivých částí se vstupovalo přímo ze zahrady. V 18. století byl hlavní vstup přesunut do nově vzniklého atria Čestného dvora - v předpolí zahrady. Tímto zásahem byl potlačen původní záměr kompozice zahrady. V průběhu let prošly proměnami i prostory předpolí. Postupně došlo k jejich vzájemnému propojení a vytvoření osy procházející jednotlivými částmi. Do prostor předpolí začaly také pronikat dílčí osy kompozice vlastní zahrady. Revitalizace prostor předpolí zahrady nabízí možnost nasměrovat návštěvníka k původnímu vstupu do zahrady. A umožnit tak seznámení se se zahradou v jejím původním záměru. Koncept prostorů předpolí je syntézou původního charakteru těchto prostor a jejich průběžného vývoje. Je novou vrstvou v řadě vrstev minulých i budoucích. Je vrstvou, která respektuje dominantu Květné zahrady a objektu Čestného dvora. Zároveň je vrstvou, která moderuje všechny funkční složky areálu.
The flower garden was designed in a spirit of a rennaisance vision of the world (an attitude to the universe, the nature and a human being) as an imaginary drama taking place in a scene of walls and objects. The original idea was to enter the garden from the centre of a collonade. The front garden – an orangery, a dutch garden and a menagerie – had a function of a supplementary area. This area didn´t depend on a strict garden order, it was possible to enter each part of the front garden from the main garden. In the 18th century, the main entrance was relocated to a newly built court of honour atrium situated in the front garden. The original purpose of the garden composition was restraint by this change. Also the front garden was converted throughout the years. In the course of years all three components of the front garden were trilaterally interconnected and an axe going through all these three parts was created. Partial axes of the main garden composition started to penetrate into the front garden. A revitalisation of the front garden offers the possibility to direct visitors to the original garden entrance. This would allow the visitors to see the original designer´s intension. The design of the front garden is a synthesis of its authentic idea and its evolution during centuries. It is considered as one of its stages, of those preceding as well as of those following. This stage respects the dominating flower garden as well as the court of honour. Furthermore, this stage presents all functions of the area.
Description
Citation
BARTOŠOVÁ, K. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Jiří Oplatek (předseda) Ing. arch. Eva Eichlerová (člen) Ing. arch. Luboš Františák, Ph.D. (člen) prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc. (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2009-05-25
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO