Možnosti přípravy tobermoritu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi přípravy tobermoritu. Tobermorit je minerál, který díky svému složení a vlastnostem tvoří nedílnou složku v dnes stále více využívaném stavebním materiálu pórobetonu. Uplatnění dále nachází i na poli vědy a výzkumu jako potencionální měnič iontů. Problémem při zkoumání a zlepšování vlastností tobermoritu může být už samotná syntéza čistého minerálu. Tobermorit jako takový krystalizuje při hydrotermální reakci v systému CaO-SiO2-H2O, a to společně s dalšími minerály, patřícími do skupiny vápenatých hydrosilikátů. Tato práce zkoumá především vliv volby výchozích surovin a jejich zpracování před samotným hydrotermálním procesem. Dalšími studovanými variabilními faktory jsou podmínky hydrotermálních procesů a jejich vliv na výsledné produkty hydrotermálních reakcí. Charakteristika fázového složení připravených vzorků byla prováděna pomocí XRD a TG-DTA, jako doplňková analýza byla použita SEM mikroskopie.
The bachelor thesis deals with options of preparation of tobermorite. Tobermorite is a mineral, which, thanks to its composition and properties, is an important phase in aerated concrete. On the field of science and research, an attention has been drawn on tobermorite as an ion ex-changer. Synthesis of a pure mineral can cause problems with testing and improving its properties. Tobermorite crystallizes together with other calcium silicate hydrates from system CaO-SiO2-H2O during a hydrothermal reaction. This thesis mainly focuses on influence of choosing starting materials and their treatment before the hydrothermal synthesis. Other influences which are studied are conditions of hydrothermal processes and their influence on final products of hydrothermal synthesis. Phase composition of prepared samples was characterized by XRD and TG-DTA. As an additional analyze was used scanning electron microscopy (SEM).
Description
Citation
DLABAJOVÁ, L. Možnosti přípravy tobermoritu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Martin Palou (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Uchazečka seznámila komisi s výsledky své bakalářské práce i s možným využitím těchto výsledků. Prezentace byla jasná a srozumitelná. Dotazy oponenta zodpověděla správně. Na dotazy členů komise reagovala přiměřeně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO