Stanovení rutinu v plodech bezu černého

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce je zaměřena na stanovení koncentrace rutinu v plodech bezu černého (Sambucus nigra L.). Teoretická část podává přehled o vlastnostech, výskytu a využití černého bezu v lidovém léčitelství, medicíně a potravinářství. Dále jsou zde uvedeny nejdůležitější obsahové látky černého bezu, zejména flavonoidy, mezi které patří i rutin. Stručně jsou zde popsány jeho vlastnosti, biologické účinky a možnosti stanovení. V experimentální části je provedena optimalizace a validace metody vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC), která je použita k identifikaci a kvantifikaci rutinu v 18 odrůdách plodů bezu černého. K přípravě vzorků byla použita metoda extrakce stlačenou horkou vodou (PHWE) a přečištění pomocí extrakce na pevné fázi (SPE). Největší množství rutinu bylo zjištěno v odrůdě černého bezu Albida, a to 6,70 mg v 1 g sušiny. Vysoké koncentrace rutinu obsahovaly také odrůdy Haschberg, Sambu, Pregarten, Sambo a Sampo. Naopak nejnižší koncentrace byla naměřena v plodech odrůdy Aurea, 1,24 mg.g-1. Obsah rutinu v bezových plodech byl porovnán s obsahem rutinu v bezových listech a větvičkách a významných zdrojích rutinu – pohance a routě.
This work is focused on determination of the concentration of rutin in the fruits of elderberry (Sambucus nigra L.). The theoretical part provides an overview of the properties, occurrence and use of elderberry in natural healing, medicine and food industry. Furthermore, important substances contained in elderberry, especially flavonoids, including rutin, are mentioned. Properties, biological effects and the possibility of determination of rutin are briefly described. In the experimental part the optimization and validation of the method of high performance liquid chromatography (HPLC), which is used for identification and quantification of rutin in fruits of 18 elderberry species, was performed. The pressurized hot water extraction was used for the preparation and solid phase extraction (SPE) for purification of the sample. The largest amount of rutin was found in a variety of elderberry Albida, 6,70 mg per 1 g of dry matter. High concentrations of rutin included varieties Haschberg, Sambu, Pregarten, Sambo and Sampo. On the other hand, the lowest concentration was found in variety Aurea, 1,24 mg.g-1. Finally, rutin content in elderberries was compared with the content of rutin in elder leaves and branches andwith significant sources of rutin – buckwheat and rue.
Description
Citation
KAŇOVÁ, K. Stanovení rutinu v plodech bezu černého [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-03
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc. Omelková: Proč byl vzorek před extrakcí sušen ? prof. Šinko: Popište způsob extrakce ? doc. Španová: Jaká je potřeba koncentrace pro pozitivní účinky rutinu ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO