Analýza elektroencefalografických signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Elektroencefalografie je citlivá diagnostická metoda pro zjišťování elektrických potenciálů produkovaných mozkem. V této práci jsou popsány vlastnosti EEG signálu, proces, kterým signál projde od jeho změření, přes zpracování až po metody jeho vyhodnocení a také vyskytující se zdroje šumu a způsoby, jak je co nejlépe potlačit. Další část práce se pak zabývá možností využití elektroencefalografie při detekci únavy a mikrospánku z EEG záznamu u řidičů. Na ní navazuje popis praktického měření EEG dat u dobrovolníků a následného zpracování a vizualizace s dat. Při měření byla snaha navodit u dobrovolníků stav únavy a mikrospánku.
Electroencephalography is sensitive diagnostic method for measuring electric potentials generated by brain. In this project are described the properties of the EEG signal and methods of EEG measuring, processing and evaluating. Also the noise sources and methods for noise removing are described. The project deals in the second part with detection of drowsiness and microsleep from driver’s EEG. At first theoretically, then is shown the practical measurement of EEG on volunteers. During the measurement was intention to induce drowsiness and microsleep. Finally is described the processing of measured EEG signals and the results are visualized.
Description
Citation
GAJDOŠ, M. Analýza elektroencefalografických signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Student reagoval na všechny dotazy položené v diskusi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO