Filtr s akustickou povrchovou vlnou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Teoretická část této práce se zabývá principy a vlastnostmi filtru s akustickou povrchovou vlnou. Je zde vysvětlen princip magnetostrikce a piezoelektrického jevu, který filtr využívá. V praktické části jsou v programu Comsol Multiphysics vytvořeny tři jednoduché modely SAW filtru. Jsou nalezeny některé vidy a vše je srovnáno s předem známými výsledky. V další fázi práce jsou modely důkladněji zkoumány pomocí parametrických analýz. V poslední fázi práce je aplikována globální optimalizační rutina PSO na admitanční charakteristiku jednoduché 2D struktury. Výsledky jsou porovnány s komerčně vyráběnými součástkami.
The theoretical part of this thesis deals with principles and characteristics of the surface acoustic wave filter. It explained the principle of magnetostriction and piezoelectric effect, which uses a filter. In the practical part in the program Comsol Multiphysics are made three simple models of SAW filter. Some modes are founded and are compared to previously known results. In the next phase of project is further studied using the parametric analysis. In the last phase of project is applied global optimization PSO at admittance characteristic from simple 2D structure. The results are compared with the commercially produced devices.
Description
Citation
TICHÝ, J. Filtr s akustickou povrchovou vlnou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (člen) doc. Ing. Lucie Hudcová, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO