Dynamický model stejnosměrného motoru s využitím metody konečných prvků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá dynamickým modelem konkrétního stejnosměrného motoru s parametry získanými z výpočtu a z programu využívající metody konečných prvků. Ukazuje, jak moc přesných výsledků lze v modelu dosáhnout, vychází-li se jen z hodnot, které lze na motoru změřit, naměřit nebo spočítat. Práce se skládá ze tří částí. Nejprve je popsána stavba a funkce stejnosměrného motoru a základní princip a využití MKP. Následuje výpočet parametrů analyticky a numericky. Do hledaných parametrů patří moment, odpor a indukčnost vinutí kotvy, odpor a indukčnost budícího vinutí. A poslední část je věnována samotné tvorbě dynamického modelu. V závěru práce jsou porovnány výsledky z dynamického modelu s naměřenými hodnotami.
My diploma thesis deals with a specific dynamic model of DC motor with the parameters obtained from the calculation and from the program using the finite element method. It shows how much accurate results can be achieved in the model, if you use only the values which can be measured, recorded and calculated on the engine. This thesis contens three parts. First part describes the structure and function of DC motor and the basic principle and the use of FEM. Next is calculation analytical and numerical parameters. The search parameters include torque, resistance and inductance of armature winding, resistance and inductance of excitation windings. The last part is dedicated to creating a dynamic model. Results from the dynamic model and measured values are compared in the conclusion of my thesis.
Description
Citation
GOTTWALD, M. Dynamický model stejnosměrného motoru s využitím metody konečných prvků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Miroslav Skalka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Student prezentoval svoji práci na téma „Dynamický model stejnosměrného motoru s využitím metody konečných prvků“. V rámci této obhajoby student popsal postup výpočtu náhradních parametrů, vytvořený model, postup měření a na závěr student vše porovnal. Student odpověděl uspokojivě na všechny otázky oponenta i komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO