Senzorické vlastnosti organických N-typových polovodičů a jejich stabilita na vzduchu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
O vodíku se již delší dobu diskutuje jako o nástupci fosilních paliv, jejichž zásoby se neustále zmenšují. Jedním z nezbytných předpokladů pro možné využití vodíku jako nosiče energie je jeho spolehlivá detekce. V souvislosti s rozvojem organické elektroniky se naskytla možnost využití derivátů diketopyrrolopyrrolu jako aktivních látek vodíkových senzorů. Deriváty diketopyrrolopyrrolu jsou organické pigmenty, které mají charakter polovodičů. Jejich analogy s pyridinovou skupinou díky volným elektronovým párům atomu dusíku vykazují citlivost na vodík. Obecným problémem organických N-typových polovodičů je však jejich nestabilita na vzduchu. Tato práce je tedy zaměřena na testování vlastností vodíkových senzorů s aktivní vrstvou z derivátů diketopyrrolopyrrolu a posouzení jejich stability na vzduchu.
Hydrogen has been for some time discussed as a successor to fossil fuels whose stocks are constantly running low. One of the crucial requirements for the possible usage of hydrogen as an energy carrier is our ability of reliable detection. In context with development of organic electronics there occurred a possibility to use derivatives of diketopyrrolopyrroles as sensing materials of hydrogen sensors. Derivatives of diketopyrrolopyrrole are organic pigments that behave as semiconductors. Their analogues with pyridyl side group are due to free electron pairs of nitrogen atoms sensitive to hydrogen. The problem of organic N-type semiconductors is in general their instability on the air. This thesis is focused on testing of hydrogen sensors with active layer made from derivatives of diketopyrrolopyrrole and judging their stability on the air.
Description
Citation
SASKA, P. Senzorické vlastnosti organických N-typových polovodičů a jejich stabilita na vzduchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Irena Kratochvílová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) doc. Ing. Květoslav Růžička, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-04
Defence
Pekař – jaká je příčina degradace senzorů Veselý – rozdíl mezi dvěma deriváty DPP (označení U34 a U35) Růžička – jak bylo prováděno sušení ve vakuu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO