Studie šíření širokospektrých signálů nehomogenním prostředím

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na teoretické poznatky jak z oblasti elektromagnetického pole, tak z oblasti specifických vlastností měřeného metamateriálu. Nejprve jsou poskytnuty informace o základech elektromagnetického pole, k problematice periodických struktur až k vlastnostem požadovaných metastruktur. Dále je navrženo experimentální pracoviště pro měření vlastností metamateriálů. K měření bude využito jak harmonického signálu, tak širokopásmového signálu v kmitočtovém rozsahu cca 100MHz až 10GHz. V poslední části práce je realizováno navržené experimentální pracoviště a jsou vyhodnoceny některé charakteristiky použitých antén a měření na zvoleném vzorku.
Work is focused on both theoretical knowledge of the electromagnetic field and the specific properties of metamaterials measured. First, be informed about the fundamentals of electromagnetic fields, the issue of periodic structures to the properties required metastructures. Further experimental work is designed to measure the properties of metamaterials. The measurements will be used as harmonic signals and broadband signals in the frequency range 100MHz to 10GHz. In the last part of the proposed work is carried out experimental work and are evaluated some characteristics of the antennas and measurement of the selected sample.
Description
Citation
MĚCHÁČEK, R. Studie šíření širokospektrých signálů nehomogenním prostředím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šebesta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Oldřich Ondráček, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů komise. Otázky členů komise: Ing. Polívka: Co je stěžejním cílem práce? Je nějaký důvod měřit odezvu na úzkopásmový signál širokopásmově, pokud se odezva projevuje úzkopásmově? Ing. Láčík: Prováděl jste i návrh prezentovaných antén?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO