Víceparametrový regulátor oběhového čerpadla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem regulace a regulátoru pro oběhové čerpadlo v solárním systému ohřevu užitkové vody. Je zde popsán základní princip a rozvržení regulačního okruhu topného systému. V první části se práce věnuje popisu regulace, uvedení základních pojmů, vlastností a rozdílů mezi jednotlivými typy regulace. Popisuje se především regulace spojitá a diskrétní se zaměřením na regulátory typu PID a PSD. Další část práce se zaměřuje na koncepční řešení regulátoru oběhového čerpadla. Je zde popsán návrh jednotlivých částí zapojení, podmínky výběru součástek a schéma zapojení regulátoru. Třetí část práce se zabývá návrhem řídícího algoritmu regulátoru. V jednotlivých kapitolách jsou podrobně popsány použité knihovny a funkce, které byly při programování algoritmu PSD regulátoru použity. V závěru práce je popsána regulovaná soustava slunečních kolektorů, která je vyvíjena pro reálné odzkoušení a nastavení regulátoru.
This master’s thesis deals with design of the regulation of a circulating pump in a solar system for heating of supply water and design of the regulator for this system. It describes a fundamental principle and layout of a regulated circuit of a heating system. Description of regulation, basic terms, properties and differences between different types of regulation are described in first part of the master’s project. Especially continuous (PID regulator) and discrete (PSD regulator) regulation are presented. Second part of the master’s project is focused on a conceptual design of the circulating pump regulator. The connection system of each part, selection conditions of components and connection scheme of regulator are described. The third section deals with design of controlling algorithm of the regulator. There is a detailed description of libraries and functions in each chapter which were used in programming of PSD regulator algorithm. The regulated system of a solar collector is described at the end of the work. This system is being developed for real testing and setting of regulator.
Description
Citation
PAZOUR, Z. Víceparametrový regulátor oběhového čerpadla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO