Určování velikosti plochy a rozměrů vybraných objektů v obraze

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce popisuje hardwarové opto-elektronické přístroje pro bezdotykové měření ploch. Zaměřuje se na přístroje používané pro opto-elektrickou transformaci snímané scény a na softwarové zpracování digitálních obrazů. Popisuje vybrané metody předzpracování, segmentování a následné dodatečné úpravy těchto obrazů. Zabývá se dále měřením velikosti ploch a rozměrů vybraných objektů v těchto obrazech a přepočtem výsledků z obrazových bodů na jednotky soustavy SI. Popsány jsou také možné chyby měření. Součástí práce je i vývojový diagram programu pro automatické a manuální měření ploch a rozměrů objektů v obraze, který je podrobně okomentován. Hlavním produktem práce je program Merovo, který umožňuje zpracování digitálního obrazu a měření plochy a rozměrů objektů v něm obsažených. Tento program je zde detailně rozebrán a popsán.
The master’s thesis describes hardware opto-electronic instruments for contactless measurement of surfaces. It concentrates on instruments used for opto-electrical transformation of a taking scene and software processing of digital pictures. It presents selected methods of pre-processing, segmenting and following final modifications of these pictures. Then it deals with measuring of areas of surfaces and sizes of selected objects in these pictures and conversion of results from pixels to SI system of units. Possible divergences of measuring are described as well. A flow chart of a program for automatic and manual measuring of surfaces and sizes of objects in a picture, which is commented in detail, is a part of the thesis. The main product of this thesis is application Merovo, which provides measuring of an area and proportions of included objects. This application is analysed and described in detail in this thesis.
Description
Citation
MITTNER, O. Určování velikosti plochy a rozměrů vybraných objektů v obraze [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Roman Maršálek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) Ing. Roman Tkadlec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO