Měření teploty na asynchronním motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci jsou popsány metody měření teploty v elektrických strojích. Vzhledem k tomu, že v asynchronních motorech působí magnetická pole a mechanické vlivy, lze použít jen omezené množství metod pro měření teploty. Tyto metody lze rozdělit do dvou základních skupin, měření kontaktní a měření bezkontaktní. Kontaktní měření jsou prováděna užitím odporových čidel nebo termočlánků. Bezkontaktní měření jsou prováděna pyrometry a termokamerami. Teoretické hodnoty oteplení jsou odvozeny pomocí programu FEMM, který pracuje na základě metody konečných prvků. V praktické části je porovnáno několik metod, jimiž byl proměřen asynchronní motor při různých zatíženích. Naměřené hodnoty jsou porovnány s hodnotami teoretickými.
In this thesis there are described methods which are used in order to measure a temperature in electric machines. Whereas there is an influence of magnetic field and mechanical effects in the electric machines it is possible to use only limited number of methods for measuring temperature. These methods can be divided into two basic groups. The first group is being called "contact measurement" and while the second one is "non-contact measurement". Contact measurements are performed by usage of resistant sensors or thermocouples. On the other hand, non-contact measurements are performed by pyrometers and thermal imager cameras. Theoretical values of warming are determined by the FEMM which operates on the basis of the finite element method. In the practical part there are compared several methods whereby asynchronous engine was measured at various loads. Measured values are compared with theoretical values.
Description
Citation
BARTOŇ, P. Měření teploty na asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Ing. Jan Krejčí (místopředseda) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen)
Date of acceptance
2011-06-13
Defence
Student obhájil bakalářskou práci na téma "Měření teploty na asynchronním motoru". Na všechny otázky komise odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO