Výroba vodíku z obnovitelného zdroje elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Výroba vodíku je technicky a ekonomicky vhodná metoda ukládání přebytků energie z obnovitelných zdrojů energie, přestože tato technologie ještě není dostatečně vyspělá v porovnání s ostatními možnostmi využití obnovitelné energie. V této práci jsou spojeny dvě větrné turbíny o výkonu 330 kW spojené s elektrolyzérem NELP.40 firmy Norsk Hydro toto spojení by mělo zajistit lepší využití energie vyrobené větrem. Práce zkoumá dvě možnosti a to využití vodíku pro produkci el. energie pomocí palivových článků a využití vodíku jako alternativního paliva pro auta. Tato práce představuje všeobecný úvod do problematiky systému větrné elektrárny spojené s výrobou vodíku. Budoucí studie by měly být více komplexní a detailní, především je potřeba získat dlouhodobá a přesná data, na základě kterých se dá s větší přesností určit možnosti reálného využití tohoto systému a ukázat možnosti využití větrné energie v kontinuálně se měnících energetických požadavcích lidstva.
Hydrogen, as a form of storage for the excess energy from renewable sources, is a technically and economically viable option. However, the technology is not mature enough to compete with the other renewable energy possibilities. In this thesis, a study based on coupling two 330 kW wind-turbines with an NELP. 40 electrolyzer this connection should improve the utilization of wind power. In this thesis are two options of energy utilization. The energy produced by the wind-turbine is stored in the form, of hydrogen and is then delivered for consumption at variable power through a fuel cell, second option is use of produced hydrogen as alternative fuel for cars. This study is a general introduction for the wind energy system with hydrogen storage. Future studies should be more complex and detailed in order to understand and model the system with greater accuracy and to increase the possibility for the utilization of wind energy to generate hydrogen. This would enhance wind power competitiveness and sustain the continuously changing world energy demands.
Description
Citation
LAKVA, P. Výroba vodíku z obnovitelného zdroje elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO