Výzkum systému GPS pro lokalizaci bezdrátových senzorových uzlů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem diplomové práce je výzkum a možnosti využití GPS systému pro lokalizaci v bezdrátových senzorových sítích. Práce se zabývá otázkou přesnosti a energetickou náročností GPS lokalizace. Práce také řeší určování polohy pomocí trilaterace v lokálním kotevním systému. V teoretické části práce je popsán použitý standard IEEE 802.15.4, možnosti jednotlivých uzlů a možnost určování polohy ze znalosti RSSI parametru
Theme of the thesis is research and possibility of using GPS system from localization in wireless sensor network. Paper deals with the accuracy and energy consumption of GPS localization. Thesis also solve using of localization in local anchor system. Theoretical part describes IEEE 802.15.4 standard, capability of used nodes and describe ways how to use RSSI value to resolve location
Description
Citation
JURAČKA, J. Výzkum systému GPS pro lokalizaci bezdrátových senzorových uzlů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Šlo by metodu trilaterace použít k určování polohy uzlů senzorové sítě i v kancelářských budovách? Jaké by musel mít takovýto systém, používaný např. pro zjišťování polohy osob, vlastnosti, aby dokázal přesně určit, ve které místnosti se hledaná osoba právě nachází? V závěrečné kapitole na str. 52 je napsáno, že k odhadu vzdálenosti se používá medián z přijatých hodnot parametru RSSI, ale že by pro určení RSSS parametru mohla být použita také DBFM metoda. Vysvětlete, jak by se konkrétně dala tato metoda použít.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO