Rozpoznávání a klasifikace emocí na základě analýzy textových zpráv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je objasnění informací o lidských emocích a jejich rozpoznávání a klasifikaci na základě obecně známých metod. Mezi obecně známé metody patří klasifikace na základě mimických a pantomimických projevů a na základě tónu hlasu. Tato práce se primárně zabývá rozpoznáváním a klasifikací lidských emocí na základě analýzy textových zpráv. Konkrétně se jedná o emoce radosti a hněvu. Pro tuto metodu byla vytvořena česká databáze ve tvaru lemma obsahující tzv. emoční funkční slova. Ta vznikla na základě překladu databáze anglických emočních funkčních slov a dělí se na emoční klíčová slova, emoční modifikační slova a emoční fráze. Zvláštní databázi pak tvoří tzv. neutrální slova, která jsou při klasifikaci emocí z textového vstupu z porovnávání vyjmuta s výjimkou porovnávání emočních frází. Klíčovým emočním slovům a frázím byly pro obě emoce přiřazeny tzv. váhy a jejich přiřazení bylo provedeno vícero lidmi, čímž byla dosažena větší objektivita databáze. Hodnoty jednotlivých emočních slov a frází mohou ovlivnit tzv. modifikační emoční slova, slova obsahující stupňování, zápor, nebo příslušná interpunkční znaménka. Výstupem diplomové práce je funkční aplikace v jazyce JAVA. Ta po vložení vstupního textu porovná jednotlivá slova se všemi dostupnými databázemi a vypočítá výsledný emoční poměr pro emoci radosti a emoci hněvu. Vyhodnocení se též týká jednotlivých slov, vět a odstavců. Aplikace byla navržena ve vývojovém prostředí NetBeans za pomoci Swing GUI Builderu.
Main objective of this graduation thesis is clarification of informations about human emontions and its recognition and classification on basis of generally known methods. Among generally known methods belongs classification based on mimic and pantomimic expression basis and on voice tone basis. This graduation thesis is primary focused on human emotions recoginition and classification on text messages analysis. Specifically anger and joy. A Czech database in lemma form was crated for this method and it contains emotion functional words. It was made by translation of English emotion functional words and it is divided to emotion key words, emotion modification words and emotion phrases. Also was made special database of neutral words, which are removed from emotions classification except emotion phrases comparation. A degrees were assigned to emotion key words and phrases and this assignment was made by more people. That guarantee better objectivity of the database. Values of single emotion words and phrases might be influenced by emotion modification words, words that contains gradation, negation or punctuation. Output of this graduation thesis is application in JAVA language. That application after insertion input text message compare single words with all available databases and count resultant emotion rate for joy and anger emotions. Evaluation involve also single words, sentences and paragraphs. Application was designed in NetBeans with Swing GUI Builder.
Description
Citation
BUDAY, O. Rozpoznávání a klasifikace emocí na základě analýzy textových zpráv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Robert Vích, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Otto Dostál, CSc. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen) Ing. Peter Stančík (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Objasnete pojem „ontologická báze“. Popište, jak byste pomocí ní zvýšili spolehlivost vámi navrženého systému. - Uvažovaly by se vztahy mezi slovy, což by zvýšilo úspěšnost systému. Objasnete pojmy „lematizátor“ a „stemmer“. Který z nich byste použil pro vaši aplikaci a který pri použití ontologická báze. - Student pojmy objasnil a navrhl jejich použití.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO