Design automobilu na alternativní pohon

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomovou prací se pokouším rozvinout myšlenku jednotného “skateboardového” podvozku, ve kterém se nachází veškeré technické aspekty sloužící k pohonu vozidla a navrhnout tak novátorský systém skládání různých druhů karoserií na tento podvozek, se zahrnutím sociálních, ekonomických a ekologických potřeb blízké budoucnosti. Tímto konceptem se tedy pokouším vyzdvihnout evolučně se vyvíjející potenciál systému skateboardových podvozků. Stanoveným cílem tedy bylo navrhnout design víceúčelového rodinného vozu na alternativní pohon se sportovními charakteristikami, příjemným nadčasovým vzhledem, s ohledem na maximální využití prostoru, použití nových technologií i materiálů a na funkčnost celého systému variování různorodých karoserií závislých na aktuální potřebě zákazníka. Designem se nesnažím přiblížit tvarosloví jakékoli automobilové značky, ale pokouším se navrhnout vlastní cestu tvarové koncepce. Projekt není navržen pro současnou infrastrukturu, a to především díky použití ekologického pohonu a materiálů, nicméně navazuje na současný stav poznání a ukazuje jeho předpokládaný a žádaný vývoj. Důraz diplomové práce je tedy kladen především na funkčnost celého výměnného systému karoserií a na skloubení charakteristik vysoké variability exteriéru i interiéru víceúčelových rodinných vozů se sportovním neotřelým a nadčasovým designem .
With this diploma project is my objective to evolve an idea of a skateboard platform includes all the components used for drive and design new system of changing several types of car bodies by using this platform and all with comprihension of social, economical and ecological requirements in the near future. By this concept am I trying to underline evolving potencional of skateboard platform system. Given target was to design a multipurpose family vehicle with alternate drive and sport characteristic, cute timeless design, maximal usage of inner space, using new technologies and materials and including of designing whole system of exchange car bodies depending on actual customer needs. Sense of designing is not to assume any of car brands, but design my own way of shaping. This diploma project is not proposed to current infrastructure because of an ecological drive and materials, but follows actual technical and design trends and shows presumed and requested evolution. Ephassis of this diploma project is forced mainly on functionality of all car body exchange system and for integration characteristic of MPV category in exterior and interior with sport timeless design at all.
Description
Citation
CHLÍBEK, L. Design automobilu na alternativní pohon [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Průmyslový design ve strojírenství
Comittee
Karel Kobosil (předseda) prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (člen) prof. RNDr. Miroslav Doupovec, CSc., dr. h. c. (člen) MgA. David Karásek (člen) doc. akad. soch. Peter Lehocký, ArtD (člen) PhDr. Jana Pavlíčková (člen) doc. Ing. arch. Jan Rajlich (člen) prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc. (člen) akad. soch. Petr Svítil (člen) akad. soch. Zdeněk Zdařil (člen) doc. akad. sochár Peter Paliatka (člen)
Date of acceptance
2008-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO