Využití molekulárně biologických metod při identifikaci mikroorganismů v potravinových matricích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Molekulárno-biologické metódy sú modernou náhradou metód založených na kultivácii. Pomocou molekulárno-biologických metód je možné detegovať aj poškodené bunky alebo bunky v stresových podmienkach. Cieľom bakalárskej práce bola detekcia mikroorganizmov v tabletách potravinových doplnkov Pangamin. DNA bola z reálnych vzoriek izolovaná pomocou magnetických častíc P(HEMA-co-GMA). Pomocou PCR a PCR v reálnom čase boli detegované baktérie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium a kvasinky.
Molecular biological methods are modern compensation of cultivation-based methods. It is possible to detect damaged cells and cells in stress conditions by molecular biological methods. The aim of bachelor thesis was to detect microorganisms in brewing yeast tablets. DNA from real samples was isolated by magnetic microspheres P(HEMA-co-GMA). Bacteria of genus Lactobacillus and Bifidobacterium and yeast were detected by PCR and real-time PCR.
Description
Citation
ČAKAJDOVÁ, M. Využití molekulárně biologických metod při identifikaci mikroorganismů v potravinových matricích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse doc Márová: Specifické primery pro všechny kvasinky ? prof. Šimko: Bod tání produktů ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO